Numărul joburilor vacante a scăzut foarte uşor în trimestrul II

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În al doilea trimestru al acestui an au fost scoase la concurs aproape 28.000 de joburi, cu aproximativ 400 de posturi în plus faţă de primele trei luni, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, numărul este cu peste10% mai mare. Dacă în aprilie - iunie 2010 s-au scos pe piaţă 24.300 de posturi, anul acesta s-au înregistrat 27.700 de joburi libere.
Rata locurilor de muncă vacante a scăzut foarte uşor (cu 0,01), comparativ cu trimestrul anterior şi a crescut cu 0,09, faţă de trimestrul II din 2010.
Ca domenii, cel mai important sector în care s-au făut angajări în trimestrul II a fost cel al industriei prelucrătoare (cu 30% din posturile scoase la concurs). Pe locul doi s-au plasat sistemul de sănătate şi asistenţă socială şi administraţia publică (fiecare cu aproximativ 11 procente din locurile de muncă vacante).
Unul din patru posturi a venit din sectorul bugetar, ţinând cont că 3.100 de joburi au fost din sănătate şi asistenţă socială, 3.000 – din administraţia publică, iar aproximativ 400, din învăţământ.
Cea mai săracă ofertă de joburi au înregistrat-o industria extractivă şi domeniul producerii şi furnizării de energie electrică şi termică, unde în trei luni s-au oferit doar 100 de posturi. 
Din păcate, angajatorii au cerut cu predilecţie muncitori necalificaţi de genul operatori de instalaţii, maşini, echipamente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite