„Nu m-am resemnat în privinţa rectorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu (foto), consideră că cei patru parlamentari care sunt şi rectori mai au câteva săptămâni pentru a decide ce calitate doresc să păstreze. „Nu m-am resemnat. Legea trebuie aplicată, şi va fi aplicată."

"Legea spune clar: este interzisă ocuparea simultană a funcţiei de rector şi a unei funcţii de demnitate publică. Eu am cerut o poziţie din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), pe care am obţinut-o. ANI spune că situaţia rectorilor generează o incompatibilitate care trebuie rezolvată în 60 de zile de la intrarea legii în vigoare sau în funcţie de regulamentele specifice", a spus ieri Funeriu.

Ministrul Educaţiei dă de înţeles că, în ciuda faptului că nu ar dori să între „într-o logică «Minister versus rectori», ori «Minister versus parlamentari»", va fi căutată o soluţie în justiţie dacă cei patru rectori nu vor opta între funcţia de la universitate şi cea din Parlament. „În funcţie de ceea ce se va întâmpla până la expirarea termenului, vom decide care este calea de urmat. Ministerul nu are competenţa de a-i spune unei persoane ce să facă. Dar, atenţie! Drepturile, în această ţară sunt aceleaşi, indiferent că este vorba de un rector care este şi parlamentar sau de un om de pe stradă, iar acţiunea ministerului va fi de respectare a legalităţii", declară Daniel Funeriu.

Reacţia ministrului Educaţiei a apărut după ce Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat s-au pronunţat în favoarea rectorilor parlamentari, atunci când au fost întrebate de aceştia dacă se găsesc sau nu în situaţie de incompatibilitate. Senatorii Ecaterina Andronescu (PSD) şi Nicolae Robu (PNL), dar şi deputaţii Florian Popa (PSD) şi Ştefan Drăgulescu (PDL), care sunt şi conducători de universităţi, s-ar afla în această situaţie de incompatibilitate. Cei patru susţin că acest regim s-ar aplica abia următorilor rectori, care vor fi aleşi la peste un an. 

"Legea spune clar: este interzisă ocuparea simultană a funcţiei de rector şi a unei funcţii de demnitate publică."
Daniel Funeriu
ministrul Educaţiei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite