Noutăţile testelor naţionale şi ale bacalaureatului 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât la Bacalaureat, cât şi la testele naţionale, subiectele pentru toate probele scrise vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, www.edu.ro, până la data de 15 ianuarie 2007, aşa

Atât la Bacalaureat, cât şi la testele naţionale, subiectele pentru toate probele scrise vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, www.edu.ro, până la data de 15 ianuarie 2007, aşa prevăd noile metodologii ale examenelor naţionale pentru anul şcolar 2006-2007, aprobate recent de ministrul Hărdău. Din subiectele probelor scrise, în ziua aferentă susţinerii fiecărei probe, va fi extrasă varianta pentru rezolvarea căreia va fi elaborat, în cursul aceleiaşi zile, baremul de corectare.
Nu se precizează însă câte sute/mii de subiecte vor fi publicate. O noutate o reprezintă şi faptul că va fi acordată nota maximă pentru toţi candidaţii care au obţinut premii la olimpiadele internaţionale la disciplinele la care aceştia susţin probe. Totodată, au fost revizuite programele şcolare pentru cele două examene şi, implicit, bibliografia necesară. La anul, examenul de bacalaureat va fi mai scurt. Numărul de zile pentru probele orale a fost redus de la şase la patru, la acestea adăugân-du-se eliminarea altor două zile din cele alocate evaluării lucrărilor candidaţilor. Liceenii care dau bacul anul viitor au posibilitatea să-şi vadă lucrarea, la cerere, după afişarea rezultatelor finale. Recorectarea lucrărilor contestate se va efectua la nivelul judeţului de care aparţine centrul de examen, şi nu în altă parte. Dacă doresc să schimbe foaia cu subiecte la probele orale, elevilor li se va scădea un singur punct, şi nu două, aşa cum se întâmpla până acum. Metodologiile aprobate recent aduc şi o serie de clarificări, în ceea ce priveşte rezolvarea contestaţiilor: în situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor de către o a treia comisie, formată din alţi profesori. În acest caz, nota finală este nota acordată de această a treia comisie. Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50-4,99 sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de comisia de contestaţii. Pentru celelalte categorii de note (cu excepţia celor de mai sus), nota definitivă este nota acordată de comisia de contestaţii numai dacă între nota iniţială şi nota de la contestaţii este o diferenţă de cel puţin 0,50 puncte. Dacă diferenţa e mai mică de 0,50, nota definitivă va fi nota iniţială, dinaintea contestaţiilor. Important este şi amănuntul conform căruia, în fiecare an, membrii comisiei de contestaţii vor fi alţi profesori decât cei din anul anterior.

Sancţiuni pentru cadrele didactice
În cazul în care se constată diferenţe mai mari de 1,50 puncte în plus sau în minus între nota iniţială şi nota obţinută la contestaţii, inspectoratele şcolare sunt obligate să analizeze situaţia în termen de 30 de zile de la terminarea contestaţiilor, consultând profesorii evaluatori din ambele comisii (comisia iniţială de evaluare şi comisia de contestaţii). "În situaţii justificate, se va declanşa procedura de cercetare disciplinară, pentru sancţionarea celor vinovaţi", scrie, negru pe alb, în ambele metodologii. Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de testare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază (cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni), neselecţionarea cadrelor didactice respective în vederea participării la comisiile de examen în sesiunile următoare, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ şi, pedeapsa supremă, desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Profesorii care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemei, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionaţi în conformitate cu prevederile Codului Penal. De asemenea, constatarea de nereguli grave sau repetate în desfăşurarea activităţii unei comisii de bacalaureat/testare naţională aduce după sine diminuarea cu 20-70% a indemnizaţiei vicepreşedintelui şi a preşedintelui şi înlocuirea din comisie a vinovaţilor. La debutul examenelor, cadrului didactic implicat în comisiile de bac/teste naţionale i se solicită o declaraţie scrisă şi semnată în care acesta să precizeze că îşi asumă responsabilitatea pentru respectarea prevederilor legale, că, dacă se constată nereguli în activitatea sa, e conştient de existenţa unor măsuri de sancţionare, care pot merge până la excluderea din învăţământ.

Sesiunea de vară a bacalaureatului 2007
* 1-11 mai - înscrierea candidaţilor
* 15 iunie - încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a
* 25-26 iunie - limba română, probă orală
* 26-27 iunie - limba maternă, probă orală
* 27-28 iunie - limba modernă, probă orală
* 29 iunie - limba română, proba a, probă scrisă
* 2 iulie - limba maternă, proba c, probă scrisă
* 3 iulie - proba obligatorie a profilului, proba d, probă scrisă
* 4 iulie - o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, proba e, probă scrisă sau practică
* 5 iulie - o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, proba f, probă scrisă sau practică
* 7 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 16) şi depunerea contestaţiilor (orele 16-20)
* 8-9 iulie - rezolvarea contestaţiilor
* 10 iulie - afişarea rezultatelor finale.

Calendarul testelor naţionale 2007
* 14-25 mai - înscrierea candidaţilor
* 8 iunie - încheierea cursurilor pentru elevii claselor a VIII-a
* 18 iunie - testul scris la limba şi literatura română
* 19 iunie - testul scris la limba şi literatura maternă
* 20 iunie - testul scris la matematică
* 21 iunie - testul scris la Istoria românilor sau la Geografia României
* 24 iunie - afişarea rezultatelor (până la ora 16) şi depunerea contestaţiilor (intervalul orar 16-20)
* 25-27 iunie - rezolvarea contestaţiilor
* 28 iunie - afişarea rezultatelor finale (până la ora 16)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite