Noiembrie vine cu multe ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la 22 octombrie, vremea frumoasă va alterna cu perioadele ploioase, în sudul ţării. Potrivit hărţilor Centrului European de Prognoză de la Londra, luna decembrie vine în partea de vest a ţării cu temperaturi mai scăzute decât cele normale.

Toamna îşi va intra în drepturi abia la mijlocul lui noiembrie, arată specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Mai citeşte şi:

De ce suntem meteosensibili

Elena Mateescu, şefa laboratorului de agrometeorologie de la ANM, a interpretat pentru „Adevărul" hărţile primite de la Centrul European de Prognoză din Londra. Acestea arată la ce ne putem aştepta din punct de vedere climatic în următoarea perioadă.

„În România, în ultimele două luni de toamnă vor fi temperaturi apropiate de valorile normale în majoritatea regiunilor, posibil mai ridicate local în sud-estul şi în sudul ţării, şi mai mici decât normal în zonele centrale şi nordice", a precizat Elena Mateescu. Ea a mai spus că pentru luna octombrie, valorile precipitaţiilor se vor încadra între 20 şi 40 l/mp pentru zona de sud-est a ţării, adică în parametrii normali. Temperatura aerului va fi uşor mai ridicată în sudul şi sud-estul ţării. Pentru luna octombrie, temperatura medie anuală este de 9,7 grade Celsius.

În luna noiembrie vor apărea fenomenele specifice acestei luni, cum ar fi bruma şi ploaia. Temperaturile vor fi normale în cea mai mare perioadă, ceea ce înseamnă valori medii de 4,2 grade Celsius. Prognozele arată însă o temperatură a aerului ceva mai scăzută în centrul şi nordul ţării. „Precipitaţiile pot ajunge la 60 l/mp în vestul, centrul şi nord-vestul ţării", a precizat Elena Mateescu.

Mai frig în vest şi nord

Meteorologii apreciază că şi în luna decembrie, când de obicei temperaturile scad cu 4-6 grade Celsius faţă de noiembrie, acestea vor fi în limite normale în majoritatea zonelor. „Valori mai ridicate ale aerului vor fi în sud-estul şi în sudul ţării. Ne aşteptăm la temperaturi ceva mai scăzute decât în mod obişnuit în vestul şi în nordul ţării", a spus Mateescu. Precipitaţiile se vor încadra în general între 40 şi 60 de l/mp în majoritatea regiunilor. Însă, în vestul şi nord-vestul ţării sunt posibile valori care depăşeşc 60 l/mp.

Dimineaţa, temperaturi între 0 şi 8 grade

Meteorologul Dumitru Baltă susţine că, până la 22 octombrie, vor alterna perioadele însorite cu cele înnorate în sudul ţării. Ziua, temperaturile vor fi cuprinse în general între 10 şi 18 grade. Dimineaţa, minimele vor fi între 0 şi 8 grade Celsius.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite