Noaptea albă a muzeelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de instituţii de cultură din toată ţara vor fi deschise în noaptea de 19 mai, sâmbătă spre duminică, în cadrul Nopţii Muzeelor. Alte distracţii de weekend sunt raliul de la Teliu şi concertele de la Club A.

Noaptea Muzeelor, eveniment aflat la a opta ediţie, va avea loc pe 19 mai, sâmbătă spre duminică. Cele mai multe instituţii de cultură din toată ţara îi aşteaptă pe vizitatori să petreacă o noapte albă printre exponate şi vitrine.  

Bucureşti. 25 de muzee vor fi deschise până duminică dimineaţa la ora 5.00. Vizitatorii vor avea la dispoziţie o linie de transport gratuit care îi va duce de la un obiect cultural la altul.  Pentru a-şi stabili mai uşor traseul, turiştii sunt invitaţi să folosească harta cu programul Nopţii Muzeelor în Bucureşti, tipărită de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Muzeul Ţăranului Român dedică această seară Dobrogei, iar Muzeul Naţional de Artă a pregătit exponate şi concerte în curtea instituţiei. La Muzeul Naţional de Istorie vor fi deschise două expoziţii, una care conţine cadourile familiei Ceauşescu şi o alta de artizanat urban. Muzeul „George Enescu" ne va servi note muzicale pe pâine, iar la „Grigore Antipa" va putea fi admirată expoziţia permanentă deschisă de curând într-o nouă prezentare. 

Reşiţa. La Muzeul Banatului Montan, între orele 19.00 şi 24.00, va fi deschisă o expoziţie inedită de aparatură cinematografică utilizată atât de profesionişti, cât şi de amatori.

Timişoara. Muzeul de Artă, din Piaţa Unirii, va fi deschis între orele 15.00-23.00. Se pot vizita sălile cu pictură europeană şi artă contemporană din Banat, colecţia Corneliu Baba precum şi expoziţia temporară Nadia Ioan - Feminitate. Muzeul Banatului, aflat în Bastionul Terezia, este deschis între orele 10.00-22.00. Se pot vizita: expoziţiile „Ceramica de Jupăneşti"şi „Propaganda de război în Voivodina 1941-1945".

Muzeul Catedralei Mitropolitane (Piaţa Victoriei nr.2) este deschis între orele 9.00-20.00.  Aici se pot vedea importante cărţi de patrimoniu din secolele XV-XIX, printre care Biblia de la Bucureşti şi Cazania lui Varlaam.  

Arad. Muzeul de Artă expune o colecţie de lucrări ale pictorilor români printre care Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian,  Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Iosif Iser. Pentru cei mici, muzeul organizează începând cu ora 20.30,  un atelier-concurs de desene, la care pot participa copiii între 3 şi 8 ani, iar cea mai bună lucrare va primi „Premiul muzeului". La Colegiul Naţional „Moise Nicoară" va fi deschisă expoziţia de păsări, mamifere, reptile şi peşte, în total 164 de piese naturalizate care fac parte din colecţia Gimnaziului Superior Regal din Arad.  

Iaşi. Toate instituţiile de cultură moldovene vor fi deschise sâmbătă între orele 17.00 şi 1.00. Complexul Muzeal „Moldova"  a pregătit evenimentul „Iaşii boierilor de altădată".  Astfel,  la Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu" din Holul de intrare al Palatului Culturii va putea fi văzută expoziţia „Momente din istoria tehnicii fotografice şi cinematografice" şi va fi organizat concursul  „Slalom fotografic", adresat tinerilor între 12 şi 19 ani.

La Muzeul Unirii, de pe strada Alexandru Lăpuşneanu, vor avea loc conferinţa „Armonii peste timp", programul muzical literar susţinut de elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă",  o seară de muzică de operetă şi un concert de fanfară în parcul muzeului.  De la ora 22.00, vor fi proiectate  imagini din „Iaşiul vechilor zidiri" .

Muzel Memorial „Mihail Kogălniceanu"  a pregătit o serată care include jocuri interactive pentru copii, demonstraţie de dans, degustări de vin şi dulciuri, dar şi proiecţii. Cei care vor să viziteze instituţiile de cultură trebuie să meargă pe jos după 22.30, deoarece nu vor exista mijloace de transport în comun după această oră.

Craiova.  Muzeul Olteniei va fi deschis între orele 18.00 şi 2.00. Expoziţiile deschise sunt: „Facerea pâinii", „Ritmurile vieţii", „Memoria păpuşilor jucate" la Secţia de Etnografie, str. Matei Basarab nr. 14, „Oltenia-Terra Fossilis", „Ecosisteme din Oltenia", „Colecţia de roci şi minerale", „ABC ecologic" la Secţia de Ştiinţele Naturii şi colecţia Muzeului Brukenthal din Sibiu „Capodopere din argint", la sala Ştefan Ciuceanu din strada Madona Dudu nr. 14.

Braşov. Castelul Bran va putea fi vizitat între orele 19.00 şi 24.00. Cele mai atractive piese expuse sunt costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinand, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Vizitatorii sunt invitaţi, la fiecare 60 de minute, la Cafe Concert la Ceas de Seară, în Curtea Interioară a Castelului. Invitaţii speciali ai evenimentului sunt artiştii din Cvartetul Gaudeamus.

Cluj. Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul să viziteze, între orele 16.00-1.00, cea mai mare expoziţie de Lego din ţară. Ateneul Român, Podul Londrei, nava spaţială din Războiul Stelelor, racheta Discovery, dar şi oraşe întregi, vapoare, linii de cale ferată, toate realizate din  cinci milioane de piese lego. În curtea muzeului se va desfăşura, sâmbătă, până la miezul nopţii, un târg bio de vin, ţuică şi bucate.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei prezintă o nouă expoziţie la Bastionul Croitorilor intitulată „Principatul şi principii transilvăneni în colecţia de acuarele a Muzeului". Programul de vizitare este 20.00 - 1.00.

Muzeul Zoologic prezintă animalele de la cea mai simplă structură la cea mai complexă şi, în special cu ocazia Nopţii Muzeelor, expoziţia temporară „Păsări din Bucovina" (program: 12.00-1.00).

În Cluj-Napoca vor fi introduse o serie de maşini de lux, marca BMW, care îi vor plimba pe clujeni de la un muzeu la altul, în schimb transportul în comun nu va funcţiona decât până la ora 11.00.

Sibiu. La Brukenthal turiştii sunt aşteptaţi la o întâlnire cu baronul Samuel von Bruken­thal şi soţia sa, care le vor fi gazde şi le vor prezenta palatul. Intrarea este gratuită. Între orele 16.00 şi 24.00, baronul şi baroneasa Sofia, însoţiţi de un valet şi o servantă, vor fi prezenţi în săli de expoziţii şi în curţile muzeului, dar vor recomanda şi produsele de brand din magazinul propriu. Doar autobuzul 13 va avea program până la 1.30 noaptea.  Material rea­lizat cu ajutorul redacţiilor „Adevărul" din ţară 

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite