Un tânăr român s-a sinucis într-o închisoare din Nisa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un deţinut român în vârstă de 21 de ani, arestat în septembrie 2008 pentru posesie de droguri şi condamnat la un an de închisoare, s-a sinucis ieri în celula sa din Nisa, relatează cotidianul Nice Matin.

Ovidiu Datcu a fost găsit, în jurul orei locale 16.30 (17.30 ora României), de un gardian spânzurat cu cureaua de o bară de la fereastră. Cu puţin timp înainte, tânărul refuzase să iasă la plimbare. El ar fi profitat de lipsa colegului său de celulă pentru a-şi pune capăt zilelor.

Ipoteza sinucederii este cea mai plauzibilă, comentează publicaţia, în pofida faptului că tânărul nu a lăsat niciun bilet pentru a-şi explica gestul.

  • Arestat pentru posesie de droguri în septembrie, Ovidiu Datcu a fost prezentat imediat în faţa unui tribunal. El a renunţat la dreptul de a cere timp să îşi pregătească apărarea, fiind condamnat la un an de închisoare, fără să facă apel. El urma să fie eliberat în iunie 2010, sau condiţionat, în primăvară, lucru care pune sub semnul întrebării gestul său.


Potrivit primelor elemente ale anchetei, ordonate de viceprocurorul Jean Coutton, Ovidiu Datcu suferea de singurătate. El nu putea să comunice cu persoanele din jur, pentru că nu vorbea franceză, şi nu a fost vizitat de nimeni de când a fost închis. De altfel el nu a declarat la administraţia penitenciarului nicio persoană care ar trebui anunţată în cazul unei probleme.

În aceste condiţii, este posibil să fi cedat în faţa disperării, în cazul în care nu a consumat substanţe care îl împingă la acest gest, sugerează ziarul. Viceprocurorul a cerut o autopsie.

Tânărul român nu fusese semnalat ca depresiv şi nu era plasat sub supraveghere specială. "Supraveghetorul de etaj nu a putut face nimic", a declarat Johann Bataillé, reprezentant al principalului sindicat din sistemul penitenciar. "De altfel, măsurile de prevenire a sinuciderilor vizează în special serviciul de noapte, cu patru inspecţii nocturne ale deţinuţilor cu risc crescut", a adăugat el.

Învechită şi suprapopulată, închisoarea din Nisa a înregistrat în 2007 şapte decese, iar în 2008 două sinucideri, la fel ca şi în 2009, luând în calcul şi incidentul de ieri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite