Cosmin Negruşeri : „Google caută oameni bine pregătiţi şi adaptabili“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmin Negruşeri, angajat la Google, explică ce înseamnă să lucrezi la cel mai mare motor de căutare din lume.Numărul românilor care lucrează la Google creşte de la an la an. Să lucrezi la Google înseamnă o mare şansă în carieră.

Cosmin Negruşeri, 26 de ani, este unul dintre informaticienii români care lucrează de trei ani la Google. În prezent, locuieşte la San Francisco, Bay Area. A terminat secţia de informatică din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Înainte, Cosmin a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa. A câştigat mai multe olimpiade internaţionale de informatică.

„În timpul facultăţii am lucrat o perioadă ca redactor la „Gazeta Informatică”, unde publicam articole despre algoritmică, adresate în mare măsură liceenilor pasionaţi de programare”, spune Cosmin. El s-a implicat în organizarea mai multor concursuri de informatică pentru elevi şi a lucrat pentru site-ul infoarena.ro, unde foşti şi actuali olimpici naţionali şi internaţionali conlucrează pentru a crea o resursă educaţională utilă pentru elevii care sunt la început de drum.

Cum a ajuns la Google

„La Google am ajuns după ce am dat un interviu. La început a fost foarte greu, pentru că lucram printre profesionişti, dar până la urmă am învăţat”, povesteşte Cosmin. Acesta mai spune că Google este tot timpul în căutare de programatori foarte buni. Există două căi prin care poţi să ajungi să lucrezi la Google.

„O cale de a ajunge este să îţi trimiţi CV-ul la adresa de email jobs@google.com. Iar o altă cale este să fii recomandat de cineva care lucrează deja în companie. Pe mine m-a recomandat cineva şi aşa am ajuns să dau interviul de angajare”, dezvăluie Cosmin Negruşeri. Au fost de fapt mai multe interviuri, dintre care câteva le-a dat telefonic, iar câteva le-a dat la Mountain View, în California, unde este sediul principal al companiei. „Procesul de intervievare a fost temeinic. Cei de la Google voiau să se asigure că sunt candidatul dorit de ei, atât în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe tehnice, cât şi în ceea ce priveşte lucrul în echipă”, mai spune Cosmin.

În prezent, românul lucrează ca programator, o poziţie care cere multe cunoştinţe de informatică. „Nu pot să îmi dau cu părerea despre alte joburi, dar pot să vă spun despre ce fac eu. În primul rând, un candidat pentru jobul de programator trebuie să aibă fundamentele puternice, cum ar fi cunoştinţe foarte bune de programare, algoritmică şi matematică. Experienţa în sisteme distribuite sau în inteligenţă artificială ajută de asemenea. Fiind un mediu dinamic, Google nu caută experţi pe câte un domeniu foarte mic, ci oameni bine pregătiţi, care sunt adaptabili şi care pot să treacă uşor de la un tip de proiect la altul”, consideră Cosmin.

Mâncare gratuită, masaj şi frizer

Românul lucrează la secţia Ad Sense a companiei, ce are grijă de programul care permite utilizatorilor să acceseze informaţii relevante. „Munca mea variază zi de zi destul de mult. În unele zile fac programare web, în altele rulez algoritmi de inteligenţă artificială pentru optimizarea unor reclame. Din când în când călătoresc pentru a discuta cu clienţii. Îmi folosesc mult cunoştinţele acumulate în liceu şi facultate despre algoritmi şi structuri de date, pentru că avem seturi foarte mari de date care trebuie procesate eficient”, arată Cosmin. El mai adaugă că, recent, a făcut o recapitulare a cursurilor de statistică, de care are nevoie din ce în ce mai mult în munca de zi cu zi.

Despre viaţa lui profesională la Google, Cosmin spune că este una împlinită. Are mâncare gratuită, masajul asigurat, dar şi mersul la frizer. „Îmi place mult faptul că, am ocazia să lucrez cu oameni deosebiţi pe proiecte variate. Acum doi ani, lucram într-o echipă de români care se ocupa cu algoritmi de corecţie ortografică pentru motorul de căutare, unde trebuia să folosim diverse structuri avansate de date şi tehnici de procesarea limbajului natural”, a mai spus Cosmin.

image

Munca mea variază zi de zi destul de mult. În unele zile fac programare web, în altele rulez algoritmi de inteligenţă artificială pentru optimizarea unor reclame.

image


Cosmin Negruşeri
programator la Google

Recomandă studenţi

Cosmin Negruşeri susţine că Google oferă anual stagii de pregătire pentru studenţi, iar el îi recomandă pe românii pe care îi cunoaşte. De curând, a participat la un proiect interesant: un concurs de programare la Google Code Jam. Au fost 500 de concurenţi care s-au calificat în semifinale şi 100 de concurenţi în finală. Cosmin a ajutat la propunerea şi pregătirea de probleme pentru concurenţi şi la organizarea unei semifinale în Coreea de Sud.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite