Bolnavii psihic îşi cer drepturile în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistaţii de la Bălăceanca sunt abandonaţi în ospiciu chiar şi de 20 de ani
Asistaţii de la Bălăceanca sunt abandonaţi în ospiciu chiar şi de 20 de ani

Membrii Asociaţiei "Aripi" au pichetat astăzi sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Bolnavii i-au cerut preşedintelui CNAS să nu le restrângă accesul la asistenţa medicală şi medicamentele de care beneficiază prin asigurări sociale de sănătate.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au refuzat să discute cu pacienţii şi cu presa, transmite Agerpres.

Protestatarii au afişat pancarte pe care era scris "Boala psihică o crimă?", "Păstraţi-vă sănătatea mintală", "Boala psihică fără medicamente".

Preşedintele asociaţiei, Ştefan Bandol, a explicat că prin noile prevederi din Contractul - cadru aceşti bolnavi se vor întoarce la tratamentele din anii '60, cu efecte secundare foarte grave. Reducerile de costuri de la medicamente se vor regăsi în preţuri mai mari prin spitalizări.

Cei care nu îşi vor permite să plătească cele câteva sute în plus vor fi nevoiţi să se trateze cu generice, care nu le vor ameliora starea de sănătate, ci dimpotrivă vor conduce la spitalizări.

În prezent, o schemă pentru un pacient schizofrenic ajunge la 18 milioane lei. Dacă aceasta ar trebui plătită din buzunarele unui bolnav, el nu ar putea-o face din indemnizaţia socială pe care o are, a atras atenţia preşedintele Asociaţiei "Aripi".

Reprezentanţii bolnavilor psihic au subliniat că restrângerea numărului de consultaţii la trei în loc de 12 cât ar fi necesar le-ar afectat substanţial starea de sănătate. Noile reglementări privind consultaţiile îi vor obliga pe pacienţi să plătească pentru orice altă consultaţie în plus.

Ştefan Bandol precizat c-a a purtat discuţii şi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ca să se schimbe definiţia de medicament compensat şi gratuit, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Nu putem să ne bazăm doar pe afirmaţiile unui director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a spus Bandol.

În România există 200.000 de bolnavi cu schizofrenie, la care se adaugă alţii cu depresii, anxietate, dar sunt mult mai mulţi faţă de aceste cifre, întrucât din cauza stigmatizării mulţi nu ajung la medic, a explicat Ştefan Bandol.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite