VIDEO Ne aşteaptă un weekend torid, dar şi ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În weekend va fi caniculă în toată partea de sud a ţării, în timp ce jumătatea de nord este traversată de la vest spre est de un front atmosferic rece.

Acesta aduce vreme instabilă, cu descărcări electrice şi ploi torenţiale, care pot depăşi 50 de litri pe metru pătrat. De aceea, s-a emis o avertizare de ploi şi vijelii valabilă până luni la ora 18.00. Temperaturile maxime nu vor depăşi 27 de grade Celsius în aceste zone (centrul, nordul şi sud-vestul ţării).

Sudul va fi cuprins de caniculă pe întreaga perioadă a weekendului, cu temperaturi maxime de 38 şi chiar 39 de grade Celsius, cele mai ridicate din anul acesta. În plus, partea de sud se va confrunta şi cu depăşirea pragului critic al indicelului de confort termic şi al celui de radiaţii ultraviolete. În aceste condiţii, medicii îi sfătuiesc pe locuitorii din aceste zone să evite soarele, să se hidrateze cât mai mult şi să-şi protejeze nu numai pielea, ci şi ochii. Aceasta, cu atât mai mult cu cât după o săptămână de călduri excesive, oamenii sunt epuizaţi şi fac faţă mai greu situaţiei. 

Românii, topiţi de căldură

Vineri, toată ţara s-a chinuit din cauza temperaturilor care au depăşit 35 de grade Celsius în mai multe oraşe. Maximele s-au atins la Drobeta Turnu Severin - 37 de grade. În Capitală, meteorologii au înregistrat doar 34 de grade Celsius la Fundulea, însă bucureştenilor li s-a părut c-au avut parte de cea mai arzătoare zi de până acum. Pentru a-şi proteja capul de razele necruţătoare, mulţi au apelat la ziare, umbrele de ploaie sau chiar poşete.
Canicula a transformat şi Clujul într-un veritabil cuptor. Fântâna arteziană din Piaţa Unirii a fost, la orele amiezii, luată cu asalt nu doar de copiii dornici de joacă printre jeturile de apă, ci şi de oameni în toată firea, topiţi de cele 33 de grade Celsius.

Profesor leșinat în timp ce corecta lucrări

La centrul operaţional ISU din Galaţi au fost vineri 12 intervenţii pentru cazuri de persoane afectate de temperaturile mari. În 10 dintre cazuri, victimele au fost tratate la domiciliu, iar două persoane, ambele în vârstă, au fost duse la spital. Printre persoanele afectate de caniculă se numără şi un profesor din comisia de corectare a lucrărilor de la examenul de Titularizare. Bărbatul lucra într-o încăpere fără aer condiţionat şi a leşinat din cauza căldurii, pe fondul unei afecţiuni cardiace. Medicii de la Ambulanţă i-au acordat primul ajutor, dar nu a fost nevoie de internare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite