Prin participarea la Nabucco, Turcia va avea acces la stocurile europene de gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin participarea la Nabucco, Turcia va avea acces la stocurile europene de gaz
Prin participarea la Nabucco, Turcia va avea acces la stocurile europene de gaz

Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a declarat că ţara sa a obţinut acces la stocurile europene de gaz graţie participării sale la gazoductul Nabucco, proiect ce va fi construit astfel încât gazul să poată fi inversat şi în direcţia vest-est, în afară de cea est-vest, relatează Reuters.

Ministrul a spus că Turcia a renunţat la cererea sa de a cumpăra 15% din gazul care va trece prin Nabucco, dar va avea în schimb dreptul de a lua o parte dintr-un volum de 15 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă o jumătate din cantitatea de gaz proiectată să treacă prin Nabucco.

Mâine, la Ankara, va fi semnat un acord interguvernamental privind tranzitul între arhitecţii gazoductului Nabucco, proiect ce se bucură de sprijinul Uniunii Europene şi al Statelor Unite şi care are un rival în proiectul rus South Stream.

Acordul interguvernamental, care defineşte cadrul legal şi condiţiile de tranzit prin cele cinci ţări - Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria -  va permite investitorilor să ceară credite pentru construcţia conductei şi companiilor energetice să semneze contracte pe termen lung cu consorţiul Nabucco, din care fac parte Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Construcţia conductei de 3.300 km ar urma să înceapă în 2011, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Acordul va fi semnat doar între guvernele celor cinci ţări de tranzit, dar la ceremonia de la Ankara vor participa şi reprezentanţi din Azerbaijan, Georgia, Turkmenistan, Egipt, precum şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso şi trimisul special al guvernului SUA în probleme de energie în Asia Centrală şi Caucaz - Richard Morningstar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite