Musacaua, chiftelutele cu mustar si cartofii prajiti sunt la putere in cantinele studentesti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La orele pranzului, coada la care stau studentii sa-si ia tava, tacamurile si, ulterior, felurile de mancare atinge dimensiuni impresionante la cantina "Kogalniceanu" a Universitatii din Bucuresti.

La orele pranzului, coada la care stau studentii sa-si ia tava, tacamurile si, ulterior, felurile de mancare atinge dimensiuni impresionante la cantina "Kogalniceanu" a Universitatii din Bucuresti. Mai ales, in intervalul 12 - 16.30, cand foamea te roade cu toata puterea. Unde mai pui ca oferta e peste masura de bogata: 19 feluri de mancare in fiecare zi, proaspat gatite in dimineata cu pricina. Si poti sa-ti iei ce vrei, caci sistemul cartelelor de pe vremea parintilor a disparut. Si nu-i duce nimeni dorul.
15.000 de lei ciorba
"E mult mai bine asa, ca plateai, sa zic, masa de dimineata si poate nu te trezeai sa vii sa mananci. Eu, unul, sunt multumit, ca la mine masa de pranz e baza", zice Florin. A terminat Facultatea de Chimie de trei ani de zile, dar, sentimental din fire, nu s-a indurat sa paraseasca si cantina. "E mancare ieftina si buna, ce s-o mai lungesc. De-aia vin, ca la restaurant nu-mi permit sa mananc. Dac-as manca pe banii astia si la Marriott, as fi si mai multumit", adauga tot el. Si, pe buna dreptate, preturile practicate la "cantina de la Drept" nu fac deloc gauri in buzunare. O ciorba de cartofi costa, de pilda, 15.000 de lei, o portie de mamaliguta cu branza si smantana - 18.000 de lei, pentru chiftelutele cu mustar dai 24.000 de lei, un carnat la tigaie e 20.000 de lei, iar o salata de varza costa 10.000 de lei. Foarte multi studenti, mai ales fetele, "sar peste ciorba", zice administratorul, si-si iau doar felul doi si salata. Cu 60.000 de lei poti sa mananci chiar foarte bine: o ciorba, un piure, o portie de carnati si o salata. Daca vrea sa-si ia un meniu complet cap-coada, un student scoate din buzunar putin peste 100.000, bani cu care la un restaurant nu mananca nici macar un fel de mancare. De la 11.00 la 17.00, cantina isi asteapta "infometatii", urmeaza o ora de pauza, dupa care vine cina, intre orele 18.00-20.30, cand nu se mai servesc mancaruri gatite. Obiceiurile locului fac ca la orele serii sa vina mai mult studenti din caminele Facultatii de Drept care-si iau la caserole cartofi prajiti, carnati si ficatei si-i mananca pe indelete in camerele de camin.
Profesorii poftesc la mancarea studentilor
Cine vine la cantina? Pai, in primul rand, studenti. O multime, de la diverse facultati. Vin insa si profesori, si fosti si actuali angajati ai cantinei, vin si angajati ai centrului de afaceri de peste de drum... si mai vin si cersetori cateodata. "Asta nu-mi place deloc, daca se asaza unul din asta langa mine, nespalat de nu stiu cand, imi piere cu totul pofta de mancare", spune Ramona, studenta in anul II la Drept. Administratorul zice ca a luat masuri, ba a mai dat si afara pe cate unul, dar ca i-au sarit studentii-n cap, ca "de ce, nu e si el om?". Si mai vin si studenti la Drept proveniti de la case de copii (Valenii de Munte, Sibiu). Ei, fie platesc si li se da factura pe care o deconteaza casa de copii de care apartin, fie mananca pe gratis, si casa de copii trimite periodic bani. "Musacaua face legea! Si chiftelutele cu mustar! Si cartofii prajiti! Plus ca dac-ar face cofetarii numai eclere, numai de-astea ar manca!", mai spune administratorul daca-l intrebi cam care-s preferintele studentimii la mancarea de cantina. Florin, absolvent de chimie, prefera chiftelutele cu garnitura de orez (caci, la cantina, felurile de mancare nu se amesteca) si cheltuieste cam 80.000 in schimbul mesei de pranz. Ramona vine la cantina tot o singura data pe zi si tot la pranz. ii plac snitelele de pui si salata, nu vrea sa gateasca in camera ca miros toate dup-aceea, si-si ia mancare de 30.000-40.000 pe zi, deci cheltuieste la cantina cam 200.000 pe saptamana. Spre ghinionul amatorilor de alcool, nu gasesti aici nici bauturi si nici cafea. "Cafea era, dar am scos-o ca se plangeau studentii ca nu pot bea cafeaua daca nu fumeaza si-o tigara...", zice administratorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite