Moldovenii – cu mămăliga, oltenii – cu zaibărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din nord-estul României sunt mari consumatori de mămăligă
Locuitorii din nord-estul României sunt mari consumatori de mămăligă

Moldovenii sunt „mămăligari“, oltenii nu refuză un pahar de zaibăr, bucureştenii consumă produse bio, iar bănăţenii apreciază foarte mult cartoful.

Locuitorii din nord-estul României sunt mari consumatori de mămăligă, ouă şi brânză, arată datele Institutului Naţional de Statistică. În cea mai săracă zonă a ţării, fiecare locuitor a consumat lunar în 2011, în medie, 2,13 kilograme de mălai, în timp ce un bucureştean a avut nevoie în fiecare lună de mai puţin de jumătate de kilogram.

Moldovenii mai sunt fruntaşi şi la consumul de brânzeturi şi smântână, cu 1,63 kilograme pe cap de locuitor pe lună, şi la cel de ouă, cu 15,45 bucăţi. La polul opus se află tot bucureştenii, cu o medie lunară de doar 11 ouă de persoană. „Din cercetările sociologice întreprinse în ultimii ani a rezultat că moldovenii au redus sumele destinate alimentaţiei, deşi proporţional acestea depăşesc 30% din venituri", spune sociologul Adrian Netedu. El a explicat că mălaiul, brânzeturile şi ouăle pot fi considerate alimente de criză. „Mălaiul poate înlocui cu succes pâinea, iar celelalte sunt alimente de bază în multe cazuri produse în propria gospodărie", a adăugat Adrian Netedu.

Click pe foto pentru a vedea consumul de alimente pe regiuni



În Bucureşti se mănâncă sănătos

Un alt „vârf" în alimentaţia naţională vine din Oltenia. Aici, anul trecut s-a înregistrat cel mai mare consum de alcool. Cu 3,37 litri de astfel de băuturi pe cap de locuitor pe lună, oltenii conduc în topul realizat de statisticieni. Ei sunt urmaţi îndeaproape de moldoveni, cu 2,75 litri pe cap de locuitor. „Nu avem nicio statistică a calităţii băuturilor alcoolice consumate, deşi bănuim că sunt preferate băuturile tari şi de proastă calitate pentru eficacitatea lor de moment", a completat Netedu.

Cel mai sănătos trăiesc, însă, bucureştenii, zonă în care puterea de cumpărare îşi pune amprenta şi asupra preferinţelor culinare. Populaţia din Bucureşti-Ilfov a consumat lunar, în 2011, câte 10 litri de apă minerală şi alte băuturi nealcoolice, fiind urmaţi de cei din zona de Vest a ţării -  cu 6,4 litri. Pe următoarele poziţii se află locuitorii din Centru - cu 5,08 litri, cei din Sud-Est - cu 4,6 litri şi oltenii -cu 4,1 litri. Pe ultimul loc se clasează moldovenii - cu doar 2,8 litri pe cap de locuitor.

Bucureştenii sunt cei care îşi permit să consume şi cele mai multe legume. Aici, media lunară este de 8,25 kilograme de persoană, la polul opus clasându-se locuitorii din Centru cu 7 kilograme.

"Mălaiul poate înlocui cu succes pâinea, iar celelalte sunt alimente de bază produse în propria gospodărie."
Adrian Netedu
sociolog

Click pe foto pentru a vedea consumul de alimente pe regiuni
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite