Misterul milioanelor de la Topoloveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cetăţean din Topoloveni, căzut subit în patima jocului Loto 6/49
Un cetăţean din Topoloveni, căzut subit în patima jocului Loto 6/49

Un reporter „Adevărul“ a luat la pas localitatea argeşeană în căutarea norocosului care refuză să se arate lumii, după ce a câştigat marele premiu la Loto 6/49.

Topoloveniul nu-şi mai găseşte liniştea de trei zile încoace şi nu e doar primăvara cea care a trezit oraşul la viaţă. De când s-a aflat că marele câştigător la loto se ascunde printre cei 10.000 de locuitori ai urbei, localnicii freamătă într-o aşteptare împărţită între speranţe, invidie şi sfaturi binevoitoare.

În centrul oraşului, pe băncile din faţa primăriei, mai mulţi cetăţeni îşi împărtăşesc rezultatele absolut nesatisfăcătoare ale unor investigaţii sumare pe care le-au derulat pe cont propriu. Constantin Răceanu, pensionar de rând, se lamentează plin de deznădejde: „Nu se aude nimic pe aici. Am întrebat încolo şi-ncolo, dar nu spune niciunul. Nu ştim cine e, ţine secret şi nu poţi să-l obligi să spună. Când o începe să ridice construcţii şi să umble cu maşini scumpe, atunci se află".

Nucleul pensionarilor adunaţi în centrul oraşului are convingerea nestrămutată că primarul oraşului ştie cine este câştigătorul, dar nu vrea să spună. Gheor­ghe Boţârcă, primarul PSD al localităţii, se jură însă că identitatea milionarului îi este străină, să nu mai câştige al şaptelea mandat consecutiv dacă ne minte el pe noi! „Domnule, s-a zvonit că e o angajată din primărie, dar a fost o păcăleală de 1 aprilie făcută între colegi. Vă rog să mă credeţi că nu ştiu cine este, ştiu doar că biletul a fost jucat la agenţia noastră de aici. Pe mine mă bucură, este un merit al jucătorilor din Topoloveni".

Suspecţii

Un alt zvon care a făcut ocolul Topoloveniului, de la fabrica de magiun până la supermarketul „Jam", îl localizează pe câştigătorul celor 2,7 milioane de euro printre angajaţii magazinului de electrocasnice „Rombiz", situat în centrul oraşului. După o minimă verificare (ne-am deplasat la faţa locului) am aflat că angajaţii „Rombiz" sunt, de fapt, doi. O tânără fată pe care am găsit-o în faţa magazinului încărcând un aragaz într-o Dacie „papu"" şi un bărbat care era în ziua lui liberă şi plecase până la Piteşti să înmatriculeze o maşină adusă din Bulgaria. Pe fată am exclus-o din start (unde aţi mai văzut vreo milionară în euro cu un aragaz în braţe?), rezultând în acest fel că zvonul îl viza pe bărbat.

Fata cu aragazul ne-a lămurit: „Nu e colegu' meu, ar fi fost bine să fie, dar uite că nu e. El n-a jucat niciodată la loto, au vrut nişte prieteni să-şi râdă de el şi au răspândit zvonul. Ieri s-a împrumutat la mine de nişte bani şi chiar zicea: «Bine era să fi fost eu câştigătorul»".

Angajaţii magazinelor din vecinătate nu se lasă însă convinşi cu una, cu două şi stau la pândă pe trotuar. „El zice că s-a dus până la Piteşti să înmatriculeze o maşină, dar dacă e la Bucureşti, la premiu? Eu stau aci, să văd. Dacă vine cu numerele schimbate, a fost la Piteşti, dacă vine tot cu alea, el e! Oricum, să nu credeţi că eu trag vreo nădejde. Dacă a câştigat, ăsta nu dă niciun leu la nimeni. E zgârcit, dă-l dracului, nu dă bani nici pe o şaorma. Mănâncă pâine goală şi strânge banii", ne declară vânzătorul unui magazin de mobilă, gâfâind sub povara invidiei şi a propriei greutăţi. 

„Făcea cinste şi acuma eram pe şanţ"

În altă parte a oraşului, un grup eterogen adunat, după toate aparenţele, în scopuri care ar putea pătrunde, la nevoie, chiar şi dincolo de limita legii, elaborează ipoteze şi planuri. „Nu ştim nici noi cine. Dacă era vreun prieten al nostru, mai eram acum aici? Făcea cinste şi acuma eram pe şanţ. Sfatul meu pentru câştigător este să-şi trăiască viaţa. Două-trei case, copiii, maşinuţa şi viaţa frumoasă. Atât! De ce să investeşti când economia e în scădere şi poţi să-ţi trăieşti viaţa?", întreabă retoric unul mai tânăr, cu mustăcioară neagră şi ten frumos, în aceleaşi nuanţe închise.

Nea Nelu, om bătrân, care a văzut multe, îşi temperează camarazii: „Nu vă pripiţi, băieţi. Biletul e jucat la noi, treabă sigură. Dar nu se ştie dacă nu l-a jucat vreunul de prin alte părţi". Auzind acestea, tânărul cu mustăcioară este zguduit de o revelaţie care îl îngrozeşte şi mai mult: „Să nu fie de pe văile astea de pe la Leordeni sau de pe la Bogaţi, că şi ăia vin şi joacă, 'le muma-n cur!".

Deasupra acestor gânduri se ridică vocea gravă a domnului Vasile, proaspăt întors din Germania şi sincer indignat de deficienţele oraşului Topoloveni. „Dacă aş fi câştigat eu cele două milioane de euro, prima dată făceam un WC public, chiar aici, în centrul oraşului. Poate aţi mai colindat şi dumneavoastră Europa asta şi aţi văzut. Dacă vine un străin aici la noi în oraş şi are o nevoie, unde se duce el? Ăsta e oraş, să nu ai un WC public?! În al doilea rând, îmi cumpăram o mie de vaci şi făceam o fermă. Nu le dădeam fân, le hrăneam numai cu îngrăşăminte, ca să dea lapte mai mult şi să iasă profit". 

"Eu l-aş sfătui să se îndrepte spre energiile verzi, sunt centralele acestea fotovoltaice, sau poate să facă o hidrocentrală pe Argeş.''
Gheorghe Boţârcă primar Topoloveni

2,7 milioane de euro impozabili este premiul câştigat la ultima extragere loto  cu un bilet jucat la agenţia din  Topoloveni.

La păcănele

În Topoloveni există o singură agenţie Loto, cea la care s-a jucat şi biletul câştigător. În faţa ei, aşezaţi pe o bancă, trei cetăţeni plănuiesc cei 2,7 milioane de euro ca şi cum ar fi ai lor. „Poţi să deschizi ceva, să creezi nişte locuri de muncă, să-ţi ajuţi familia şi să fii sănătos".

Înăuntru, tinerii din Topoloveni stau adunaţi ciorchine la păcănele şi o supără pe doamna Magdalena, vânzătoarea, care aşteaptă să-l vadă la faţă pe câştigător şi să primească măcar un buchet de flori. „Noi suntem o agenţie norocoasă, mereu am dat câştiguri la categoriile mai mici. Sper ca marele câştigător să fie un om bun, care să-şi ajute familia şi casele de copii. El trebuie să facă mult bine", spune doamna Magdalena.

Tinerii de la păcănele zâmbesc ironic şi apasă pe butoane. Unul dintre ei începe să urle: „Câştigătorul ăsta e vreun moş care a făcut infarct când a aflat şi acuma e mort în casă. Aşteaptă vecinii să iasă un pic de miros pe scară, intră peste el şi-i ia biletul. Cine ia banii să-i joace pe toţi la păcănele".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite