Mircea Diaconu, ministrul propus pentru Cultură: „Ministerul Culturii este Cenuşăreasa oricărui Guvern, bătaia de joc a tuturor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evident deranjat de întrebările punctuale ale membrilor comisiei de audiere a miniştrilor, ministrul propus pentru ministerul Culturii a făcut declaraţii surprinzătoare. „Ministerul Culturii este Cenuşăreasa oricărui Guvern, bătaia de joc a tuturor", a spus el.

Chiar dacă ministrul propus de premierul Victor Ponta pentru Cultură a venit la audieri cu un „caiet de treburi", a fost „atacat" din plin.

Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii (2008 - 2009) a încercat să-l pună într-o lumină proastă pe Diaconu şi a luat la întrebări cu privire la situaţii punctuale.

Acesta l-a întrebat pe Diaconu ce are de gând să facă în privinţa Palatului Ştirbei, al cărui proprietar doreşte să construiască o clădire de mari dimensiuni în spatele monumentului, proiect neavizat până în prezent de Ministerul Culturii şi dacă are de gând să se preocupe de zonele protejate din oraşe sau va lăsa direcţiile de cultură să dea derogări pentru construcţii în aceste zone. De asemenea, Paleologu s-a interesat dacă noul ministru va clasa ca monument istoric şoseaua Kiseleff, unde se află de altfel mai multe case, monumente de categoria B, care sunt neglijate de proprietari.

Diaconu a răspuns elegant şi i-a propus lui Paleologu să se întâlnească în cursul săptămânii pentru a discuta în cunoştinţă punctual.

Cultura riscă şă-şi piardă identitatea

La începutul şedinţei, Mircea Diaconu a ţinut să precizeze faptul că în contextul actual cultura române riscă să-şi piardă identitatea.

„Dacă vorbim de cultura română, mai ales în efortul nostru de europenizare, există un risc enorm, acela de a ne pierde identitatea. Cultura înseamnă identitate. Este dezideratul principal, pentru mine ca individ, şi cred că şi pentru noi - a încerca să ne păstrăm identitatea, ea numindu-se cultură.
Apreciez că deja s-au făcut paşi importanţi în pierderea identităţii naţionale, deoarece încercăm să avem succes extern copiind pe alţii şi uitând din ce în ce mai mult de propriile valori şi de propria identitate, a declarat ministrul desemnat al Culturii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite