Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, îi cheamă pe sindicalişti la negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miza discuţiei e legată de promovarea unei hotărâri de guvern prin care să fie stabilite sectoarele de activitate. În lipsa acesteia, sindicaliştii nu pot încheia contracte de muncă la nivel de ramură şi nu se pot organiza pe crietriile de reprezentativitate stabilite prin lege.

Liderii celor cinci mari centrale sindicale: CNSLR-Frăţia, Blocul Naţional Sindical, Cartel „Alfa”, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Meridian au declarat azi că se vor retarge sin toate structurile tripartite de dialog social; CNPAS, CNAS, CES. Motivul nemulţumirii e legat de modificarea radicală, prin procedură de urgenţă a legii dialogului social. Liderul Cartelului „Alfa”, Bogdan Hossu, a acuzat Guvernul că vrea eliminarea dialogului social, dovada acestui fapt fiind neconstituirea nici până acum a Consiliului naţional tripartit, organism care ar fi trebuit coordonat de premierul Boc.

Sindicaliştii au cerut Executivului promovarea unei hotărâri de guvern prin care să fie stabilite sectoarele de activitate. În lipsa acesteia, liderii de sindicat nu pot încheia contractele de muncă la nivel de ramură şi nu se pot reorganiza pe criteriile de reprezentativitate cerute de lege.  „Salariatul a pierdut tot în relaţiile de muncă, toată protecţia oferită prin Contractul Colectiv de Muncă, rămâne doar cu cel individual”, a explicat Iacob Baciu, liderul CSDR.

Sindicaliştii au acuzat Guvernul că a transferat în cârca angajaţilor întreaga factură a crizei. „Executivul nu-şi asumă niciun risc prin programul de Guvernare”, a spus Hossu.
 
Liderii au cerut modificarea Codului Muncii şi a legii dialogului social în concordanţă cu normele europene şi prevederile din legislaţia internaţională a muncii. În caz contrar, au ameninţat că urmează o toamnă a protestelor.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, i-a chemat pe sindicalişti mâine la ora 15.30 la negocieri. Întâlnirea va fi precedată de o discuţie pe care oficialul a programat-o cu federaţiile patronale.  


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite