Ministrul Muncii: Persoanele cu handicap evaluate la Sibiu au fost hărţuite şi lovite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a dispus reluarea verificărilor din judeţul Sibiu, judeţul unde o comisie din timpul guvernelor Emil Boc a descoperit aproape o mie de beneficiari care deţineau certificat de persoană cu handicap deşi nu aveau probleme care să justifice o asemenea încadrare.

Potrivit ministrului Mariana Câmpeanu, rezultatele fostei anchete nu pot fi luate în considerare, deoarece s-au făcut o mulţime de abuzuri şi unii dintre cei evaluaţi au fost hărţuiţi şi chiar loviţi cu pumnul în spate.

"În orice ţară, sistemul de asigurări sociale se încearcă a fi fraudat, dar acest lucru nu trebuie să ducă la situaţii abuzive. Această comisie s-a purtat abuziv. Persoanele chemate la evaluare au fost hărţuite, lovite cu pumnul în spate, strânse de nas. Spun ce s-a reclamat şi ce s-a confirmat ulterior la Sibiu. Au fost nereguli şi din punct de vedere administrativ, toate actele având aceeaşi dată şi s-a eliminat dreptul la contestaţie", a spus ministrul Muncii.

Ministrul Mariana Câmpeanu a anunţat, de asemenea, că va modifica legislaţia referitoare la persoanele cu handicap.

Ancheta din judeţul Sibiu a fost declanşată după ce s-a descoperit că mai mulţi oficiali, foşti directori în Primăria Sibiu şi la diferite instituţii subordonate acesteia, precum şi salariaţi ai Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC Sibiu, instituţia unde se eliberează certificatele) obţinuseră documente de persoană cu handicap în baza cărora au beneficiat ani de zile de avantaje şi chiar s-au pensionat anticipat. 

Comisia de anchetă a descoperit că 25 de angajaţi ai DGSPC aveau certificate de handicap, însă numai 2 dintre ei aveau într-adevăr probleme de sănătate, ceilalţi 23 fie erau sănătoşi tun sau puţin bolnaviMajoritatea lor sufereau, în acte, de astm bronşic.

Judeţul Sibiu figura cu o pondere peste media naţională a persoanelor încadrate în grad de handicap. Dacă media este de 3,2 la suta de locuitori, în judeţul Sibiu existau 4,8% persoane cu handicap. După cum concluziona acum câteva luni ancheta Comisiei Superioare din minister, nu exista o explicaţie de ordin medical, ci era un caz de corupţie.

Prejudiciu

Dintre cele 1.057 de cazuri studiate amănunţit, 917 (adică 9 din 10 persoane) şi-au pierdut certificatul, la finalul controlului. Aceste persoane au prejudiciat statul, potrivit fostei guvernări, cu aproximativ 8,2 milioane de euro, în patru ani. Banii reprezintă pensii de invaliditate acordate în baza încadrării ilegale, indemnizaţii, impozite şi taxe de care au fost scutiţi respectivii în cei patru ani, plus celelalte beneficii de care s-au bucurat în virtutea încadrării în categoria celor cu dizabilităţi. 

Controlul, parţial

Ancheta s-a limitat la adulţii cu handicap şi, mai mult, a avut în vedere doar câteva diagnostice, cele mai folosite în cazurile ilegale: boli psihice (retard) şi astm bronşic şi bronhopneumopatie cronică. Comisia Superioară a invitat la control 1.602 persoane suspectate că nu s-ar încadra în gradul de handicap, dar au răspuns convocării doar 1.087 de oameni, adică două treimi.

Pensionare înainte de termen

Dintre cei verificaţi şi rămaşi fără certificat, majoritatea folosiseră documentul pentru pensionare înainte de a împlini vârsta legală - 732 de persoane.

Acesta este, de altfel, principalul motiv pentru care unii se străduiesc să obţină încadrarea în categoria persoanelor cu dizabilităţi, mituiesc medici şi membri ai comisiilor de evaluare.

Din totalul pensionarilor evaluaţi, comisia a anulat certificatele de handicap a 679 de persoane pentru care „nu s-a confirmat deloc existenţa afecţiunii medicale pentru care primiseră încadrarea în grad".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite