Ministrul Justiţiei, Predoiu despre concursul INM: "Este un eşec usturător"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele slabe la prima probă eliminatorie a concursului de intrare la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) reprezintă un "eşec usturător", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), convocat extraordinar tocmai pentru a analiza acest examen.

"Este un eşec usturător după părerea mea, care trebuie analizat foarte serios şi cred că nu am putea să facem o analiză completă fără să avem un punct de vedere foarte coerent şi fundamentat din partea conducerii INM. Eu cred că ar trebui să nu ne cantonăm într-o abordare superficială, chiar dacă ar însemna să fie rapidă şi să rezolve problema."

Citiţi şi:

Cea mai slabă generaţie de magistraţi a României

"Ar lăsa în urmă totuşi cauzele nerezolvate şi nu putem să trecem la o soluţie până nu avem cel puţin un raport cât se poate de substanţial al conducerii INM, de ce a avut loc acest rezultat? Dacă sunt cauze care sunt din trecut? Dacă sunt cauze care ţin de noi, de INM, ş.a.m.d. Ce părere au, că de aia sunt directori, despre modul în care se organizează acest concurs, legislaţia", a afirmat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres. 

Potrivit lui Predoiu, convocarea de către CSM a unei şedinţe extraordinare pe tema acestui examen este un act de responsabilitate, felicitând în acest sens plenul Consiliului. El a spus însă că se aştepta să fie puse pe masă mai multe documente decât o notă a direcţiei legislaţie a CSM. "Chiar aş fi de părere că trebuie să cerem conducerii INM să ne facă un raport să ne spună ce s-a întâmplat şi ce propuneri au", a completat demnitarul.

Predoiu a menţionat că, la prima vedere, par să fie mai multe explicaţii: fie candidaţii au fost foarte slab pregătiţi, fie întrebările nu au fost corect concepute, fie modul în care a fost pus în aplicare mecanismul de recrutare a fost greşit, fie chiar mecanismul în sine are carenţe, vicii de concepţie, fie toate la un loc.

De curând a avut loc examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, organism coordonat de CSM şi care are rolul de a instrui viitorii magistraţi ai ţării. Din aproape 3.200 de candidaţi pentru cele 200 de locuri disponibile, doar 72 au reuşit să treacă proba eliminatorie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite