Ministerul cu cei mai mulţi “decapitaţi” şi cu cel mai scurt mandat (Lăzăroiu)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru miniştri au pierdut portofoliul de la Muncă, în timpul guvernelor Boc, iar Sebastian Lăzăroiu este ministrul postdecembrist cu cel mai scurt mandat.

Munca este, aşadar, ministerul cu cei mai mulţi miniştri pe o legislatură şi cu cel mai scurt mandat de ministru - Sebastian Lăzăroiu, trei luni şi jumătate.

În decembrie 2008, la Muncă a fost instalat Marian Sârbu, desemnat de PSD, pe atunci partener de coaliţie cu PDL. A plecat după un an, când cele două partide s-au despărţit cu mare scandal. Culmea, este singurul care a rămas totuşi apropiat de partid, după ce-a demisionat din PSD şi-a intrat în UNPR, un satelit al Puterii. Mai mult, numele lui Sârbu a fost vânturat de mai multe ori ca succesor posibil  al “decapitaţilor” de la Muncă.

Lui Marian Sârbu i-a urmat Mihai Şeitan, specialist care ocupase până atunci o poziţie de sceretar de stat în minister. A avut una dintre cele mai grele misiuni şi a fost cel care a reformat sistemul de pensii şi salarizarea bugetară, legislaţia pe muncă. A elaborat proiectele, le-a discutat cu partenerii sociali şi a fost silit să plece înainte de a le vedea votate sau aplicate.

N-a apucat intrarea în vigoare a Codului Muncii sau Legii pensiilor pentru c-a făcut mai multe declaraţii care l-au indignat pe premierul Emil Boc.
 
A fost ministrul care a anunţat cele mai nepopulare măsuri ale guvernului, cu mult înainte de a se decide exact cum se vor aplica acestea, motiv care i-a făcut pe liderii PDL să-l preseze pe Boc să-l dea afară. Ca şi în cazul lui Lăzăroiu, lideri PDL precum Oltean au susţinut că Şeitan strică imaginea partidului. Se spune că Şeitan ar fi fost ministrul care i-a creat cele mai multe dureri de cap premierului Emil Boc.

Şeitan a plecat pentru c-a spus adevărul

Declaraţia care a deranjat iremediabil a fost una din primăvara anului trecut. Pe 5 mai, preşedintele anunţa la televizor reducerea salariilor de la stat şi a pensiilor, concedieri masive în rândul bugetarilor. Şeitan se afla în biroul de la minister şi, întrebat de “Adevărul” dacă a aflat de la televizor veştile, a recunoscut candid: “Nu ştiam exact cum se vor face tăierile. S-au luat în considerare mai multe variante, dar acest lucru s-a decis azi, la discuţiile cu FMI la care eu nu am participat”, spunea atunci Mihai Şeitan, oarecum fâstâcit.

Aşa încât, la remanierile din toamnă, Mihai Şeitan, alături de al rebel al guvernării, Sebastian Vlădescu (deţinătorul portofoliului de la finanţe), s-au aflat în fruntea listei celor îndepărtaţi.

Botiş, susţinut de Boc până în ultima clipă
Culmea, singurul care a plecat cu motiv de la Ministerul Muncii a fost cel susţinut de premier până în ultima clipă. Ilie Botiş, pe a cărui corectitudine de ardelean a mizat Boc până la final, şi-a dat demisia după ce s-a descoperit că soţia obţinuse bani dintr-un proiect european aprobat pe timpul mandatului său de ministru. În plus, de la fundaţia care derula proiectul pe resurse umane  mai încasau bani şi câţiva consilieri ai ministrului Ilie Botiş.

După câteva zile în care jurnaliştii au inundat presa cu informaţii despre afacerea respectivă, Ilie Botiş a plecat. A fost numit la începutul lui septembrie 2010 şi a plecat după şapte luni, în aprilie 2011, după ce a “tăiat panglica” noii legi a pensiilor, lege elaborată de Şeitan.

Lăzăroiu, cel mai scurt mandat
Codul Muncii a intrat în vigoare pe interimatul lui Emil Boc la Ministerul Muncii.

Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial, a fost instalat la minister la începutul lui iunie. Sulfina Barbu, cea care i-a luat locul acum, declara atunci: “Noul ministru al Muncii este un câştig pentru PDL şi pentru Guvern”.

Lăzăroiu avea şi el o misiune importantă moştenită de la Şeitan şi chiar se apropia de finalizare: reformarea asistenţei sociale. Acum două zile tocmai se plângea că România riscă să nu-şi respecte obligaţia asumată faţă de FMI, de a avea o nou lege a asistenţei sociale până la sfârşitul lunii septembrie.

După numai trei luni şi jumătate, Lăzăroiu pleacă de la minister fiindcă declaraţiile din ciclul Albă ca Zăpada ar afecta imaginea PDL-ului.

A fost cel mai scurt mandat de ministru, dacă excludem vânzoleala creată la Ministerul de Interne în 2008 - 2009, când Gabriel Oprea a stat o lună şi a demisionat din cauza presiunilor făcute de grupul senatorului Cătălin Voicu, şi Liviu Dragnea, care l-a înlocuit, fără prea mare tragere de inimă, timp de vreo şapte zile. O situaţie mai specială, creată din ciocnirea jocurilor de interese din interiorul PSD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite