Şoferii cu afecţiuni grave, afară de pe şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu grave tulburări de vedere, auz, handicap locomotor, boli cardiovasculare, afecţiuni neurologice sau renale ar putea avea, de acum înainte, şanse minime să conducă.

Permisele auto nu vor mai putea fi obţinute sau reînnoite pentru persoanele care nu obţin avizul favorbail din partea medicilor specialişti.

Prevederile apar într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii, pentru „aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul“, lansat în dezbatere publică până pe 2 septembrie.

Astfel, comisia de examinare poate obliga candidatul să facă un examen medical de specialitate, în cazul în care suspectează că acesta ar avea o boală incompatibilă cu obţinerea permisului de conducere.

Candidaţii care vor să obţină permis pentru a conduce motociclete simple sau cu ataş, scutere, autovehicule, cu şi fără remorcă, a căror masă totală maxim autorizată nu depăşeste 3.500 kilograme, sunt obligati să efectueze un examen medical în cazul în care devine evident, la întocmirea formalităţilor necesare sau în timpul probelor de examinare, că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicale prevăzute in prezentul ordin.

Restricţii pentru bolnavi

De exemplu, după apariţia recentă a diplopiei (perceperea a două imagini ale unui obiect privit) sau după pierderea vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După această perioadă, conducerea autovehiculului este permisă numai în urma unui aviz favorabil din partea specialiştilor oftalmologi şi a experţilor auto.

De asemenea, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau conducătorii auto care prezintă afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul.

Şi cardiacii au restricţii la conducere pe drumurile publice. Potrivit proiectului, orice afecţiune care poate expune candidatul sau conducătorul auto la deteriorarea bruscă a funcţionării sistemului cardiovascular de natură a provoca alterarea rapidă a funcţiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranţa rutieră şi este incompatibilă cu calitatea de conducător de autovehicule.

Ordinul mai prevede că persoanele care suferă de diabet zagarat nu pot obţine sau reînnoi permisele de conducere dacă au episoade repetate de hipoglicemie acută și nu  sunt deplin conștienți de implicațiile acesteia. „Un conducător auto care suferă de diabet trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade“, se arată în proiect.

Persoanele cu afecţiuni neurologice trebuie să treacă de viza doctorilor pentru a putea conduce. La epileptici, de exemplu, trebuie să treacă 10 ani fără nicio criză, pentru a fi consideraţi apţi să conducă. Nici persoanele care sunt dependente de medicamnte nu vor obţine uşor permisul de conducere.

Ca regulă generală, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă afecţiuni care nu sunt menţionate în prezentele norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate funcţională care poate afecta siguranţa rutieră, în afara situaţiilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice“, se arată în proiectul postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro. Termenul limită până la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite