Ministerul Muncii a finalizat ancheta în cazul femeii care cere eutanasierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Staicu cere eutanasierea ei şi a fiicei sale, deoarece n-au primit de 2 luni u ajutor de 525 de lei
Ramona Staicu cere eutanasierea ei şi a fiicei sale, deoarece n-au primit de 2 luni u ajutor de 525 de lei

Familia femeii care a cerut eutanasierea are dreptul la prestaţii sociale în valoare totală de 1.052 de lei, lunar, dar salariul de asistent personal n-a mai fost plătit din luna septembrie.

Familia Staicu, formată din mamă, tată şi fiică, are dreptul la trei prestaţii sociale: o indemnizaţie pentru handicap gradul 1 (primită de Ionica Staicu, fiica cu sindrom Down) - în valoare de 293 de lei, o indemnizaţie lunară pentru handicap gradul 2 (pentru Ramona Staicu, mama) - de 234 de lei şi salariul net al asistentului personal (acordat tatălui, Gheorghe Staicu) - 525 de lei.

Citeşte şi:
O mamă cere eutanasierea ei, dar şi a fiicei, pentru că nu mai primeşte indemnizaţia de handicap


Familia nu mai are niciun alt venit, locuieşte într-o casă din satul Lunca Banului, din apropierea oraşului Strehaia, judeţul Mehedinţi. 

Din luna septembrie, când au venit banii pe iulie, Gheorghe Staicu nu şi-a mai primit banii pentru munca de asistent personal al fiicei sale.

Strehaia, oraş cu o populaţie de peste 11.000 de locuitori, plăteşte salarii pentru 25 de asistenţi personali şi 63 de indemnizatii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Toate sunt acordate rudelor angajate ca asistenţi şi însoţitori. România este singura ţară unde există paritatea un asistent personal la o persoană cu dizabilităţi grave.

Ancheta Ministerului Muncii arată că suma estimată pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi din Strehaia se ridică în 2011 la aproape 900.000 de lei. A fost virată de la bugetul statului suma de 412.000 de lei, bani care se consumaseră deja în momentul controlului.

Autorităţile locale n-au contribuit decât cu 38.000 de lei, deşi primăriile sunt cele care, potrivit legii,au obligaţia de a plăti salariile şi celelalte drepturi acordate asistenţilor personali. Astfel, asistenţi n-au mai primit salarii din luna septembrie.

Cazul a devenit subiect de presă după ce Ramona Staicu i-a cerut prefectului de Mehedinţi să aprobe eutanasierea ei şi a fiicei, întrucât familia nu mai are din ce să trăiască, după ce două luni de zile venitul gospodăriei a fost lipsit de salariul lui Gheorghe Staicu. Ramona Staicu declara presei că nu mai au bani nici de pâine şi n-au mai plătit facturile de enrgie electric, din această cauză.

Presa a relatat pe larg despre această "situaţie dramatică" exact în zilele când deputaţii Puterii se străduiau să treacă modificările la legea asistenţei sociale.

Printre altele, modificările legislaţiei în domeniu vor să elimine situaţia un asistent la o persoană cu dizabilităţi. Prin contractul de muncă individual pe care-l vor semna cu primăriile, asistenţii vor fi obligaţi să se ocupe de mai multe persoane în timpul programului de lucru, conform unui program stabilit în funcţie de nevoile persoanelor cu dizabilităţi de care se ocupă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite