Ministerul Muncii: “romii veniţi din Franţa nu au fost expulzaţi, ci s-au întors de bună voie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române nu au deocamdată un plan privitor la reintegrarea socială a romilor întorşi în ţară.

Romii veniţi din Franţa în ultimele zile nu au fost expulzaţi, ci s-au întors de bună voie, susţine secretarul de stat de la Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, după o vizită de lucru la Paris, unde a avut întâlniri cu oficialii francezi pe această temă. Sute de romi s-au întors în ultima vreme cu avionul din Franţa, după un program de expulzări ce face parte dintr-o politică de securitate consolidată, a preşedintelui Nicolas Sarkozy, care vizează în special romii şi imigranţii.

“La ultimele trei întoarceri nu am primit nicio plângere privitoare la atitudinea asupra lor. Dacă au fost amprentaţi, în mod clar aceste lucruri s-au făcut cu consimţământul lor, pentru că li s-a plătit transportul şi alocaţia de 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil”, a declarat vineri oficialul Ministerului Muncii.

Valentin Mocanu a spus că s-a folosit frecvent termenul "expulzări" atât în România, cât şi în Franţa, dar, oficial, statele spun că sunt întoarceri voluntare. "Dacă există semnale că lucrurile s-au petrecut altfel, cu încălcarea drepturilor comunitare vom interveni în sprijinul acestor cetăţeni şi vom începe procedurile juridice", a spus Mocanu.

Fără strategii interne

În jurul datei de 9-11 septembrie, autorităţile române şi franceze se vor reîntâlni. Presa franceză a semnalat că secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, aşteaptă ca "Guvernul român să ne dea clar programul său de acţiune, cu obiective în cifre ca număr de persoane, de şcoli, de locuinţe şi în ce regiuni". Deocamdată autorităţile române nu au pregătită o strategie specială pentru reintegrarea social a romilor întorşi în ţară.

"Nu avem posibilitatea să luăm măsuri imediate cu privire la aceşti cetăţeni, dar putem pe termen mediu şi lung să găsim soluţii pentru a-i determina să nu mai plece din ţară, principalul motiv fiind situaţia economică, dar cu siguranţă ar putea fi şi alte cauze pentru care aceştia aleg să plece, cum ar fi faptul că în atâţia ani nu au avut voie să circule în alte state", a precizat Mocanu. Între măsurile pe termen mediu şi lung, Valentin Mocanu a amintit finanţările europene şi îmbunătăţirea relaţiilor cu autorităţile locale.

“Nu trebuie să le dăm noi idei de la centru primarilor cu privire la proiecte. Cred că ei cunosc cel mai bine care este situaţia. Incluziunea social diferă de la o localitate la alta, de la o familie la alta”, a precizat el. Secretarul de stat a adăugat că până în prezent au fost accesate fonduri europene pe dezvoltarea resurselor umane în valoare de 85 de milioane de euro, fonduri acordate exclusiv pentru integrarea cetăţenilor romi. Mocanu a susţinut că aceasta nu este o "cifră suficientă", dar că sunt proiecte destinate special comunităţilor de romi. Aceste persoane fiind incluse şi în alte proiecte.

“Nu-i putem opri să călătorească”

Pe de altă parte, Mocanu a arătat că România nu are cadru juridic pentru a împiedica cetăţenii să iasă de pe teritoriul ţării şi să călătorească în alte state membre UE sau nu. “Nu putem îngrădi dreptul unui cetăţean român care nu a săvârşit nicio infracţiune să călătorească”, a spus el.
Mocanu a subliniat că ar trebui implementate mai ales la nivel local proiecte din fonduri europene pentru că la nivel local se poate face o evaluare mult mai corectă a problemelor unei comunităţi.


Aproximativ 8.313 români şi bulgari au fost repatriaţi de la începutul anului, potrivit autorităţilor franceze, în timp ce în 2009 numărul acestora a fost de 9.875 de persoane. Costul repatrierii unei persoane din Franţa în România poate ajunge până la 3.000 de euro, conform unor estimări ale Curţii de Conturi franceze, citate în ediţia online de vineri a cotidianului Le Progres, preluat de Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite