Ministerul Educaţiei schimbă regulile pentru admiterea la facultate: Media anilor de liceu nu se mai ia în considerare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Notele obţinute în timpul liceului nu vor mai conta la admiterea la facultate
Notele obţinute în timpul liceului nu vor mai conta la admiterea la facultate

Adio admitere pe bază de dosar! Potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, la calcularea mediei de admitere într-un program de studiu universitar nu se vor lua în considerare mediile sau notele obţinute în timpul anilor de studii. De asemenea, un student nu va mai putea urma mai mult de două facultăţi odată.

Pentru calcularea notei de admitere pot fi luate în considerare notele de la bacalaureat sau media acestora, precum și rezultatele obținute la examenele de licență și disertație (după caz), dar nu vor fi luate în calcul mediile sau notele din anii de studii, potrivit articolului 1, punctul 2, al ordinului MECTS nr. 3.313/2012, publicat în Monitorul Oficial.

Niciun student nu va putea urma mai mult de două programe de studii concomitent, potrivit prevederilor articolului 7. Asta înseamnă că studenții zeloși și silitori vor putea urma în același timp maximum două facultăți. Statul român va plăti doar pentru una dintre ele, prin granturi de studii. Subvenționarea locurilor se va face ca și până acum, respectiv vor intra pe locuri bugetate cei care obțin cele mai mari medii la admitere.

O altă noutate în ceea ce privește admiterea la facultate o reprezintă obligativitatea organizării examenelor de admitere. Potrivit articolului 1, punctul 1, instituțiile de învățământ superior trebuie să organizeze examene de admitere pentru fiecare program de studiu și ciclu de studii universitare. Universitățile se vor ocupa de tot ce ține de organizarea acestor sesiuni de admitere, elaborând metodologii proprii, stabilite în baza autonomiei universitare. Ca și până acum, instituțiile de învățământ superior sunt obligate să facă publice metodologia, condițiile de admitere și cifrele de școlarizare cu cel puțin șase luni înainte de concursul de admitere.

Vezi aici ordinul Ministerului Educaţiei care schimbă criteriile de admitere în facultate!

Ordinul impune cel puţin o probă de admitere, fie ea scrisă sau orală. Universităţile pot decide ca admiterea să constea în mai multe probe (orale sau/şi scrise). Pentru instituţiile care au programe de studii pe filieră artistică sau sportivă, ordinul impune organizarea unor probe practice eliminatorii. Acestea vor fi susţinute înaintea celorlalte probe.

Potrivit articolului 7, punctul 3, instituţiile de învăţământ superior pot stabili facilităţi sau condiţii speciale pentru candidaţii care au obţinut în perioada studiilor liceale distincţii la olimpiadele şcolare sau la alte concursuri naţionale şi internaţionale.

Până în acest an, mediile din timpul liceului ajutau foarte mult candidaţii care voiau să urmeze programe de studii la care puteau fi admişi pe bază de dosar. Tot mai mulţi absolvenţi de liceu îşi depuneau dosarele la facultăţile care nu organizau un examen de admitere propriu-zis, ci selectau candidaţii în funcţie de dosarele de concurs. În aceste cazuri, nota de admitere era calculată fie ca o medie aritmetică, fie ca una ponderată între media anilor de liceu şi media de la bacalaureat.

Citeşte şi:

Notele din liceu nu mai contează la înscrierea la facultate. Vezi cum se dă admiterea la universităţile ieşene

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite