Ministerul Educatiei nu si-a luat nici o cota parte din contractul de informatizare a liceelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa ce Adevarul a dezvaluit modalitatile dubioase prin care firma Siveco a incheiat contracte cu Ministerul Educatiei, conducerea firmei, cea care din 2001 s-a ocupat, prin decizii ale Guvernului

Dupa ce Adevarul a dezvaluit modalitatile dubioase prin care firma Siveco a incheiat contracte cu Ministerul Educatiei, conducerea firmei, cea care din 2001 s-a ocupat, prin decizii ale Guvernului Nastase, de implementarea Sistemului Educational Informatizat, a incercat sa spulbere orice indoiala privind legalitatea castigarii acestui proiect. In discutie a fost atinsa si problema preturilor calculatoarelor si softurilor oferite Ministerului Educatiei si Cercetarii. Cei care au decis sa rupa tacerea privind acest contract oneros, platit din banii publici cu garantare guvernamentala, au fost, pe de o parte, directoarea generala a firmei, Irina Socol, iar pe de alta parte, Florin Ilia, coordonatorul acestui program.
Reporter: Cum se face ca tocmai Siveco a castigat contractul cu Ministerul Educatiei, fara sa aiba loc vreo licitatie?
Irina Socol: Cand au avut loc discutiile de aderare a Romaniei in Uniunea Europeana, la capitolul Educatie si Cercetare, Romaniei i s-a impus un standard. Unul dintre acestea a constat in montarea de calculatoare in scoli si instruirea profesorilor in folosirea tehnicii de calcul si conectarea la Internet. Inspectorii UE au pus niste intrebari: cate calculatoare avem in scoli? Cate scoli avem legate la Internet? La toate acestea Romania nu statea bine. Atunci s-au copiat capitolele din planul de aderare in planul de guvernare. Proiectele de informatizare erau aprobate de GPTI (Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informatice). Drept care, Ministerul Educatiei si Cercetarii a propus un proiect, iar GPTI l-a aprobat. Deocamdata, nu vorbim decat despre un proiect in sine, fara furnizori. In primavara lui 2001 s-a aprobat de catre GPTI acest proiect de a pune calculatoare in scoli.
Reporter: Dupa acest proiect s-a organizat vreo licitatie?
Florin Ilia: In momentul acela s-a aprobat proiectul de catre GPTI cu suma de 200 milioane de dolari, dupa estimarea Ministerului Educatiei. Dupa ce proiectul a fost aprobat, s-a dus pe masa Guvernului, care a zis sa se gaseasca finantare. 200 milioane de dolari in bugetul Ministerului Educatiei sunt, dar pentru alte lucruri. Pentru calculatoare, nu sunt. Noi urmaream discutiile pentru acest proiect din comunicatele oficiale. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei avea un site foarte bun, pe care puneau minuta sedintelor si pe care noi le citeam. Discutiile din primavara s-au lungit enorm. La un moment dat, Ministerul Finantelor a zis sa se acorde garantii guvernamentale. Astfel, vom gasi finantare in cele mai bune conditii, cu pretul conform riscului de tara si asa mai departe. Discutia in acest moment ajunsese in toamna lui 2001, cand, surpriza, a venit frigul iar garantiile guvernamentale s-au dus pe cumpararea de pacura. In sedinta de Guvern in care trebuia sa se aprobe documentatia pentru licitatie, hotararea de guvern pentru proiectul de 200 milioane de dolari nu s-a mai aprobat. Din primavara si pana in toamna s-a mai intamplat ceva. Din momentul in care a fost aprobat de catre GPTI acest proiect, noi l-am monitorizat. Atunci ne-am dat seama ca suntem foarte bine pozitionati ca sa participam la acest proiect. Noi aveam atunci un produs numit "invatare asistata de calculator" sau LMS, cum mai este cunoscut. Acesta este un soft care permite profesorului sa incapsuleze o lectie electronic iar apoi il ajuta sa o distribuie elevilor. Clientii nostri erau externi. In 2001, MEC a implementat sistemul de repartizare in licee. Pentru acesta, MEC avea nevoie de un sistem informatic. Ei au incercat sa faca unul cu informaticienii lor care sunt buni, dar nu destui. Au avut in mai 2001 o simulare nationala care a esuat. Noi am fost alternativa pentru aceasta problema. Doamna ministru Andronescu ne-a spus: Cum puteti sa ne ajutati sa reparam acest esec?
Irina Socol: La vremea aceea, MEC a trimis mai multe cereri la firme specializate. Nu numai noi am fost intrebati. Unul dintre concurentii nostri a dat o oferta prin care facea programul intr-un an de zile cu un milion de dolari. Atunci noi am facut o chestie despre care multi au spus ca este sinucigasa. Timp de o luna am muncit pe branci si a iesit la termen. Pe gratis. Atunci am raspuns noi, Compaq, HP si IBM. Ei au pus calculatoarele gratis, cu o garantie de trei ani, au asigurat conexiunea la Internet iar noi, softul si am instruit operatorii.
Reporter: Asa s-a facut acel consortiu Siveco - Compaq - HP si IBM?
Florin Ilia: Exact. Asa a luat nastere acest consortiu. Cine a raspuns la cererea MEC de ajutor, aceia au fost alesi. Noi, adica MEC si consortiul, am pus acest proiect care a functionat pe lista de la Comisia Europeana. Surpriza: a fost premiat pentru buna practica in guvernarea electronica.
Irina Socol: Guvernul, la sfarsitul anului, era cu cutitul la os. La capitolul informatizare, MEC nu facuse nimic. Atunci s-a facut un program-pilot, fiindca nu aveau toti banii necesari programului, printr-o rectificare de buget si prin memorandum de Guvern. Asta era in noiembrie 2001. Proiectul-pilot consta in dotarea a 120 de licee din toata tara cu calculatoare. Proiectul era de 25 de calculatoare, un server, o imprimanta si un scanner in fiecare clasa, retea interna si conexiunea la Internet pregatita in fiecare liceu. Noi, ca si consortiu, am aratat ca se poate. Facusem ceva care a functionat. Noi am fost titulari de proiect, firma Siveco. Tot noi am cesionat, deci nu am pus nici un adaos comercial la calculatoarele oferite de IBM, HP si Compaq. Ministerul a intrat in relatie contractuala directa cu fiecare dintre cei trei. Pe partea de utilare cu calculatoare, firma Siveco nu a luat nici un ban. Preturile acestora nu vi le putem spune noi. Cert este ca a avut loc o negociere si a fost si o teleconferinta cu IBM-SUA prin care s-a decis pretul.
Reporter: A cerut cineva de la minister o cota parte pentru acest contract?
Irina Socol: Nu. Avand in vedere ca era vorba despre o decizie guvernamentala, acest consortiu de firme mari a apelat la o casa mare de avocati tocmai pentru a nu fi probleme ca nu s-a organizat o licitatie si ca a fost prin contractare directa. Ei voiau sa stie ca acest proiect este legal suta la suta si ca nu se incalca legea tarii.
Reporter: Dar, in acest caz, cel care a incalcat legea a fost Guvernul, fiindca el trebuia sa spuna sa se organizeze licitatie.
Irina Socol: Eu nu vreau sa zic vorbe mari, fiindca este greu de judecat. Noi, in acest moment, suntem in derulare cu niste proiecte foarte mari. Investitorii straini ne-au spus ca, atat timp cat nu avem justitie informatizata, ei nu investesc in Romania.
Reporter: Cum se face ca, din 2001, firma Siveco a inregistrat o crestere anuala cu 50 la suta? A fost influentata de guvernarea PSD?
Irina Socol: Nu. Noi am inregistrat cresteri incepand cu anul 1996. Am fost acuzati la un moment dat ca suntem firma taranistilor. Noi nu am facut politica nimanui, ci politica noastra. Noi am crescut mai putin in perioada 2001-2004 decat pana atunci.
Florin Ilia: Referitor la achizitia directa, acest program SEI a fost controlat si paracontrolat. Stiti cate controale au fost anul acesta la Ministerul Educatiei si Cercetarii? Va spun eu: 11. Cred ca este cel mai controlat proiect. Noi, de fiecare data cand a venit cate un control, am stat linistiti fiindca avocatii ne-au spus ca nu am incalcat nici o lege atat timp cat suntem aparati de Ordonanta 60 prin care se respecta achizitia din sursa unica.
Reporter: De ce acest contract, platit din banii publici, se loveste de clauza de confidentialitate?
Irina Socol: Pentru ca aici discutam de preturi. Nu am vrea sa se spuna dupa aceea ca am creat discrepante de pret fata de ceilalti parteneri cu care noi avem contracte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite