„Mineriada“ medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae, preşedintele   Colegiului Medicilor din România
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România

Salariile actuale ale medicilor sunt cu mult sub pragul minim necesar, spun cei care lucrează în domeniu. Colegiul Medicilor solicită actualei guvernări să ia măsuri pentru ca salariile rezidenţilor să crească de cel puţin trei ori.

„Una dintre solicitările Adunării Generale a Colegiului Medicilor din 25 martie a făcut referire la salariul unui medic rezident. Pentru a apăra demnitatea profesiei medicale s-a solicitat ca venitul minim al unui rezident să fie de trei ori mai mare decât venitul mediu pe economie", a declarat, pentru „Adevărul", Vasile Astărăstoae, preşedinte la Colegiul Medicilor din România. El mai spune că acest lucru este de fapt o recomandare a Băncii Mondiale pentru România şi a fost preluată şi în Raportul Comisiei Prezidenţiale.

„Măririle trebuie să înceapă din acest an"

„Noi solicităm să se înceapă mărirea veniturilor chiar din acest an. Nu suntem absurzi. Înţelegem că nu se poate ca Guvernul să le facă pe toate, ci solicităm un grafic al acestor majorări, astfel încât într-un an şi jumătate să se ajungă la aceste venituri", a adăugat Astărăstoae.

Dacă autorităţile nu iau nicio măsură în acest sens, este posibil ca şi România să urmeze exemplul altor state (Germania, Cehia, Slovacia) în care medicii au decis să blocheze sistemul, spune Astărăstoae. „N-or să-şi dea demisia 43.000 de medici, câţi are ţara noastră în acest moment. Dar dacă noi construim această decizie în bloc suficient de bine, este de ajuns ca 7.000 de medici să-şi dea demisia ca sistemul să clacheze. Mai mult, dacă din cei 642 de medici anestezişti care lucrează în România îşi dau demisia 300, tot sistemul spitalicesc va fi blocat pe laturi chirurgicale şi terapie intensivă".

Consecinţele veniturilor mult scăzute din sistemul sanitar îşi fac deja simţită prezenţa. Statisticile arată că, din 2007 până în ianuarie 2010, exodul a ajuns la 11.200 de medici. Mai mult,  şcoala românească a instruit cu aproximativ 4.000 de medici mai puţin decât numărul celor plecaţi, iar pierderile educaţionale se ridică la trei miliarde de euro.

Salariul, suficient doar pentru chirie

Rezidenţii se plâng că actualul salariu de-abia le ajunge să-şi plătească întreţinerea, fără să mai pună la socoteală banii de mâncare sau să se mai gândească la perfecţionare. „Marea majoritate a absolvenţilor de Medicină se agită să lucreze în două locuri ca să poată să se întreţină. Dacă nu ai gărzi te orientezi şi spre alte domenii pentru a câştiga mai mult. În condiţiile actuale reuşesc să-mi plătesc chiria, însă dacă aşa avea un salariu mai mare, aş putea să mă focusez pe studii, să mă duc la congrese, aş fi mai motivată", spune Beatrice Anghel, medic rezident anul I radioterapie la Spitalul Colţea din Capitală.

„Salariul actual este 850 de lei pentru un rezident în anul I şi poate ajunge la 1.300 de lei în anul V. Este absolut imposibil să plăteşti chirie într-un oraş universitar, să mănânci, să te îmbraci şi să participi la congrese sau conferinţe fără ajutor din partea părinţilor sau al altor sponsori", este de părere Guţu Cristian, medic rezident anul V Cardiologie la Spitalul Colentina din Bucureşti. Acesta adaugă că şi dublarea veniturilor ar fi un pas înainte pentru păstrarea medicilor în România. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite