Militarii români, fără zile libere, dar cu banii luaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării a emis un ordin prin care militarii au fost trecuţi în concediu fără plată în zilele de sâmbătă şi duminică. Primele două zile de concediu fără plată ale militarilor au fost efectuate weekendul trecut. Alte patru zile sunt programate în noiembrie, iar ultimele şase - în decembrie.

Citiţi şi:


Militarii români au început să execute ordinul de a intra în concediu fără plată, transmis de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară. Chiar şi militarii care nu au făcut cerere de concediu, aşa cum li s-a sugerat iniţial, au fost trecuţi în concediu şi au fost puşi să semneze că au luat la cunoştinţă.

Ordinul ministrului Stănişoară a preluat termenii din „Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordului-cadru cu Comisia Europeană şi FMI“, care impune concediul fără plată tuturor bugetarilor din România.

Ordinul ministrului a preluat şi termeni din legislaţia referitoare la concedii, dar a eliminat precizarea că un concediu fără plată se acordă numai cu acordul salariaţilor.

Drept urmare, ofiţeri din mai multe unităţi spun că acest ordin al ministrului Apărării sfidează Codul Muncii. În plus, concediul obligatoriu nu aduce zile de odihnă, pentru că zilele de concediu fără plată au fost programate de conducerea Armatei exact în zilele de sâmbătă şi duminică, atunci când majoritatea militarilor aveau dreptul să stea acasă. Diferenţa este aceea că, pentru acelaşi număr de ore lucrate, toţi cei care lucrează în Armată vor primi un salariu mai mic.

Primele două zile de concediu forţat au fost efectuate sâmbăta şi duminica trecută. Alte patru zile sunt programate în luna noiembrie, iar următoarele şase - în luna decembrie. Ofiţerii se tem că şi ziua de Crăciun va figura, în Armată, ca zi de concediu fără plată.

Fără excepţii

„De fapt, ni se va opri o sumă din salariu, nu vom lua şi zilele libere, pentru că sâmbetele şi duminicile oricum nu lucram. Acest ordin a fost catalogat ca fiind strict secret, doar pentru a nu mai exista scurgeri de informaţii”, ne-a declarat un ofiţer.

Această decizie, de a tăia din salarii fără a oferi zile libere, se va aplica, într-o formă sau alta, şi la militarii din teatrele de luptă internaţionale. Acum două săptămâni, când ziarul „Adevărul” a anunţat în premieră despre intenţia conducerii MApN de a le tăia din salarii militarilor din Afganistan, Direcţia Relaţii Publice a MApN a emis un comunicat în care pretindea că militarii din Afganistan vor fi „excluşi”, adică iertaţi de aplicarea acestei decizii financiare dure.

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, întrebat despre aceeaşi chestiune, chiar ministrul Stănişoară a recunoscut că legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice nu conţine derogări. Pentru militarii din străinătate, concediul fără plată va afecta atât salariul, cât şi diurna.

Cât pierde un luptător

Un caporal din Afganistan, care are un salariu lunar de 1.500 de lei (cu toate sporurile) şi o diurnă de 70 de euro pe zi, va pierde 750 de lei şi 980 de euro.

image
image

Din nefericire, consider că a fost o scăpare a legii care nu prevede excepţii. Căutăm o soluţie pentru a rezolva problema militarilor din teatrele de război.

image


Mihai Stănişoară
ministrul Apărării

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite