Mii de medici români sunt aşteptaţi în spitale din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de locuri de muncă în unităţile medicale de peste hotare sunt puse la bătaie la Târgul „Cariere în Alb“ din Bucureşti. Un medic român poate câştiga în clinicile din străinătate între 2.500 şi 15.000 de euro lunar.

Sute de medici, asistenţi medicali şi kinetoterapeuţi au venit ieri la Târgul „Cariere în alb", organizat în acest weekend la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

Ioana Drilea (23 de ani) este în anul V la Facultatea de Medicină din Bucureşti şi se interesează din timp despre ofertele de joburi în domeniul sanitar. Ea este nemulţumită de faptul că în România ofertele de muncă în spitale sunt foarte puţine, iar condiţiile lasă de dorit.

„Când terminăm facultatea ni se oferă foarte puţine locuri de muncă în România, spitalele sunt într-o stare execrabilă şi atunci te gândeşti la un loc unde eşti apreciat şi unde poţi să-ţi practici meseria astfel încât să nu te simţi frustrat de condiţiile de muncă sau de nivelul de trai", îşi motivează studenta dorinţa de a pleca să profeseze peste hotare.

Un alt motiv îl constituie salariile din sistemul sanitar românesc. „Un medic rezident are un salariu de 800-1.000 de lei pe lună în România. Este inuman. Nu vreau să plec din România pentru că îmi urăsc ţara. Vreau să plec pentru a-mi face meseria în condiţii civilizate", adaugă Ioana Drilea.

Fără limite de vârstă

Dezvoltarea rapidă a sistemului sanitar privat a creat în străinătate milioane de locuri de muncă. Astfel, spitalele din Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Spania oferă pachete salariale atractive pentru medicii români. Nu numai tinerii absolvenţi de medicină îşi doresc să ia calea occidentului, ci şi personalul medical cu experienţă, iar angajatorii nu impun limită de vârstă.

„Am ajuns la vârsta la care consider că trebuie să mai văd ceva, să mai învăţ ceva, iar la noi sistemul medical nu te ajută. Am un salariu foarte mic în comparaţie cu ce se întâmplă afară, de zece de ori mai mic. Am avut colegi care au plecat şi le-a fost destul de uşor să aplice pentru un job în străinătate şi acum nu mai vor să se întoarcă", mărturiseşte Ioana Popişteanu (56 de ani), asistentă medicală.

Medicii români sunt vânaţi de spitalele din străinătate datorită pregătirii lor şi pentru că sunt serioşi şi motivaţi. „Companiile din străinătate ne doresc foarte mult medicii pentru că sunt foarte buni, sunt foarte bine pregătiţi şi astfel şi doctorii noştri au ocazia de a lucra într-un mediu profesionist în străinătate", explică Constantin Covaliu, PR manager „Cariere în alb".

Training inclus

Cel mai mic salariu pe care îl promit angajatorii este de 2.500 de euro pentru medic debutant sau pentru o asistentă medicală, plus plata pentru timpul petrecut la camera de gardă. Salariile cresc în funcţie de specializare şi pot ajunge şi la 15.000 de euro pe lună. „Se caută şi rezidenţi, în special cei care sunt în primii doi ani de muncă.

Fiecare medic recrutat beneficiază de un training în primele luni, i se acordă o primă de instalare şi dacă are familie este ajutat să se acomodeze", spune Constantin Covaliu. Candidaţii trebuie să fie absolvenţi de medicină şi trebuie să cunoscă cel puţin o limbă străină, de preferat engleză sau germană.

Târgul „Cariere în alb" este deschis până astăzi la ora 17.00, iar pe 26-27 martie va fi organizat la Timişoara la Universitatea „Victor Babeş".

"Un medic rezident are un salariu de 800-1.000 de lei pe lună în România. Este inuman."
Ioana Drilea
studentă la Medicină

"Fiecare medic recrutat beneficiază de un training în primele luni, i se acordă o primă de instalare şi dacă are familie este ajutat să se acomodeze. "
Constantin Covaliu
PR manager „Cariere în alb"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite