Mihai Şeitan: Şcoala românească este ruptă de piaţa muncii, ies frizeri şi cofetari pe bandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Şeitan, ministrul Muncii
Mihai Şeitan, ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a afirmat astăzi că şcoala românească s-a rupt de piaţa muncii şi nu s-a deschis spre domeniile nou apărute, precizând că în urma cursurilor de recalificare plătite din banii statului au ieşit pe bandă rulantă cofetari şi frizeri.

Ministrul spune că, în prezent, nici 10% dintre persoanele recalificate pe banii de la buget nu au reuşit să îşi găsesacă un loc de muncă. Datele ANOFM spun că circa 50% şi-au găsit un loc de muncă.

"Existau la un moment dat, la ANOFM, cu ani de zile în urmă, programe de recalificare pentru cofetari sau frizeri. Am făcut o analiză acum un an. Din numărul total al peroanelor care au fost recalificate, până acum nici 10% nu şi-au găsit de muncă în domeniul în care s-au recalificat", a precizat Mihai Şeitan.

Declaraţiile ministrului Muncii vin în contradicţie cu cele ale preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului i-a cerut în urmă cu opt luni ministrului Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, să adapteze programa şcolară la economia românească. "Nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto pregătiţi în şcoli. Nu mai sunt licee de alimentaţie să facem ospătari. Ne facem filosofi şi aceia neîncadrabili în câmpul muncii cu uşurinţă", declarat Traian Băsescu.

ANOFM şi-a îndeplinit planul

Cursurile de reconversie profesională sunt organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt gratuite şi sunt destinate celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă (şomeri, foşti deţinuţi, mame care au stat acasă 2 ani pentru creşterea copilului şi care ulterior nu îşi mai găsesc locul pe piaţa muncii etc.). Banii pentru aceste cursuri provin de la buget de stat sau din fonduri europene.

Potrivit datelor ANOFM obţinute de adevarul.ro, la până la sfârşitul anului 2009, 48% dintre cei care au urmat cursurile şi-au găsit un loc de muncă la 12 luni de la absolvirea cursului. În planul ANOFM se prevede că circa jumătate dintre cursanţi trebuie să găsească un loc de muncă după maxim un an de la finalizarea cursurilor. Se poate spune astfel că ANOFM şi-a îndeplinit planul, lucru care contravine declaraţiilor făcute astăzi de ministrul Muncii.

În 2009, cea mai mare participare la cursurile organizate de ANOFM a fost pe sectorul electronică, automatică, informatică (operator introducere date, operator calculator), urmat de sectorul turism, hoteluri, restaurante (bucătar, ospătar). Totodată, cerinţe mari au fost şi pentru lucrător comercial, iar pe ultimele locuri au fost cei pentru construcţii şi agricultură.

De asemenea, printre ocupaţiile cu numărul cel mai mare de şomeri înregistraţi la sfârşitul anului 2006, ANOFM enumeră:
-muncitori necalificaţi în industria prelucrătoare
-constructori şi montatori de structuri metalice
- vânzători
-muncitori necalificaţi în industria de locuinţe
-tâmplari şi lucrători asimilaţi
-muncitori necalificaţi la întreţinerea de drumuri, şosele, poduri, baraje
-muncitori necalificaţi în agricultură
-sudori şi debitatori autogeni
-şoferi de autocamioane şi maşini de mare tonaj
-electricieni montatori şi reparatori linii electrice aeriene şi subterane.

Numărul şomerilor nu va creşte

Minstrul Muncii, Mihai Şeitan, a mai afirmat că deşi numărul şomerilor va creşte în perioada următoare, însă nu se va înregistra un milion de şomeri, aşa cum se estimase anterior.

"Avem un semnal modest de îmbunătăţire a ratei şomajului, pentru că în februarie, cel puţin în 20, nu s-a înregistrat o creştere a şomajului. Aş fi fericit să văd că nici în martie această rată nu va creşte. Cred că cifra de un milion de şomeri nu va fi atinsă, chiar dacă va mai exista o creştere oarecare a numărului de şomeri", a spus ministrul Muncii.

El a adăugat că la sfârşitul acestui an România ar putea avea o rată a şomajului mai mică decât în decembrie 2009.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite