VIDEO Povestea „Micului prinţ“ de la Teatrul Odeon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru China-Birta are, la doar 11 ani, rolul principal în spectacolul după Saint-Exupéry care se joacă, de la începutul lunii, cu casa închisă. Fiul bloggerului maramureşean Cristian China-Birta (Chinezu’) a fost descoperit de actorul Marius Manole la un spectacol-lectură. Un băieţel „blonduţ, cu ochi mari, care arăta ca un prinţ“. 

VEZI VIDEO AICI!

Montarea „Micul prinţ" după Antoine de Saint-Exupéry, semnată Carmen Lidia Vidu, are în distribuţie actori consacraţi: Rodica Mandache (Vulpea), Florin Zamfirescu (Aviatorul). O combinaţie de teatru minimalist şi proiecţii multimedia în care sunt reprezentate personajele secundare, spectacolul îl solicită pe Alexandru, el fiind singurul actor care apare fizic, pe scenă, timp de o oră.

Când regizoarea căuta un puşti pentru rolul principal, Marius Manole, care repeta cu ea la spectacolul „Nu mai plânge, baby" i-a spus: „Întâlneşte-te cu acest copil cu ochi albaştri!". Alexandru şi Carmen s-au văzut mai întâi la Teatrul Luni de la Green Hours, apoi la Odeon, împreună cu Dorina Lazăr, directorul teatrului.

„M-am bucurat că vor să joc, dar la început mi-a venit greu să accept ideea", povesteşte Alexandru într-o cabină, imediat după o reprezentaţie din 6 martie. Oglinda din faţă îi reflectă chipul cu trăsături fragile, alungite. „Citisem «Micul prinţ» înainte şi nu prea înţelesesem mare lucru. Credeam că o să trebuiască să-l interpretez aşa, cu «habarnismul» meu", spune râzând.

 „După ce am început repetiţiile, am început să înţeleg. Am vorbit cu Carmen, mi-a povestit de ce a scris autorul cartea şi cum îl vede el pe micul prinţ".  

Ca să facă faţă rolului şi şcolii, timp de două luni, cât au durat repetiţiile - zilnice -, Alexandru a trebuit să renunţe la timpul liber. Dar n-a prea contat. E mândru c-a reuşit să facă faţă provocării. „Cel mai mult m-am bucurat că pot să fac ceva consistent, să transmit ceva".

A urmat cursuri de actorie

Alexandru hina-Birta

Înainte de a-l interpreta pe Micul prinţ, Alexandru a făcut doi ani de cursuri de actorie. A fost alegerea lui, i-au plăcut foarte mult şi „uite că a avut dreptate să îi placă", mărturiseşte Cristian China, tatăl său. „I-am spus lui Alex că trebuie să facă ceva şi în afara şcolii, să îşi aleagă el, că dacă nu, aleg eu şi poate se trezeşte că îl trimit la navomodelism", îşi aminteşte tatăl său.

Cristian China n-o să uite ziua premierei, emoţiile şi imaginea lui Alexandru rostindu-şi replicile, îmbrăcat într-un costum simplu, negru. „Mi s-a oprit respiraţia când l-am văzut intrând pe scenă, dar apoi, când am vazut cât de sigur pe el este, m-am relaxat şi, cu sufletul explodând de mândrie, l-am urmarit jucând".

 De la premiera din 3 martie, „Micul prinţ" se joacă cu casa închisă; Alexandru a apărut în presă, a învăţat să gestioneze interviuri şi a câştigat un rol de „reporter special" în emisiunea „Televiziunea copiilor", care va începe în aprilie la TVR 1. Nu se plânge nici de expunere, nici de oboseală.

Şi, deşi nu l-a ferit de experienţele vieţii, de lupta lor, Cristian China încearcă totuşi să-l înveţe pe Alexandru câte ceva despre „oamenii care nu pot să trăiască dacă nu aruncă cu noroi în alţii", cei pe care uneori îi stârnesc apariţiile din presă sau de la televizor. „Să-i arăt că ei există şi că trebuie să învăţăm să trăim în aceeaşi lume în care există şi ei".

O ilustrare feerică a unei vieţi irosite

Alexandru pare însă să ştie că viaţa oamenilor mari nu e cea mai curată. A învăţat asta şi de la Micul prinţ. „Nu e o poveste pentru copii. E pentru adulţi fiindcă e o altfel de ilustrare, una feerică a unei vieţi irosite", spune Alexandru. „E despre cum dragostea e mai presus de tot şi despre cum, uneori, oamenii mari nu reuşesc să priceapă lucrurile importante în viaţă". Se opreşte câteva secunde. „Dar, ce-i drept, nu m-am gândit încă dacă o să ajung un om mare mediocru, care merge la serviciu în fiecare zi, apoi se aruncă pe canapea şi se uită la un televizor cât un acvariu".

Regizoarea a trecut pe la Penitenciarul Rahova

Carmen Lidia Vidu, în vârstă de 31 de ani, a semnat regia pentru spectacole precum „Nu mai plânge, baby" (Teatrul Luni de la Green Hours) sau „Privighetoarea şi trandafirul", după Oscar Wilde, la Teatrul Naţional din Bucureşti. În 2004, regizoarea a fost arestată şi închisă la Penitenciarul Rahova, pentru cercetare într-un caz de consum şi trafic de droguri. Despre lucrul cu Alexandru la „Micul prinţ" , Carmen Vidu povesteşte: „Alex era foarte serios şi foarte frumos. Mă relaxa să mă uit la el. Mi se părea fantastic să-l văd spunând lucruri atât de importante, într-o sală atât de elegantă, pe el, băiatul blond şi luminos".

Info spectacol

„Micul prinţ"

Teatrul Odeon din Bucureşti, Sala Studio
Următoarele reprezentaţii: 19 şi 20 martie 
Preţ: 21.20 lei (pentru şcolari, bilet cu preţ redus: 12,72 lei)

„Avea o poezie a lui, o profunzime"

 Actorul Marius Manole (foto) l-a întâlnit pe Alexandru la câteva spectacole-lectură. „Făceam nişte lecturi dimineaţa, într-o cafenea, pentru copii. Citeam poveşti. Într-o zi, l-am văzut pe acest băieţel blonduţ, cu ochi mari, albaştri, care stătea în primul rând şi arăta ca un prinţ. Era foarte emoţionat şi atent la tot ce se vorbea.

 La un moment dat, la finalul poveştii «Prinţul fericit» de Oscar Wilde, l-am întrebat cum i s-a părut. Mi-a spus că e foarte frumoasă, dar este foarte tristă". Manole a fost uimit că un copil poate fi impresionat atât de puternic de un text.

„Din vorbă în vorbă, mi s-a părut un băieţel deştept, avea o poezie a lui, o profunzime", povesteşte actorul. „Carmen voia să monteze «Micul prinţ» şi i-am spus, fără să stau pe gânduri, să se întâlnească repede cu acest copil cu ochi albaştri. Acum e şi el o mică vedetă, are programul încărcat. La vârsta lui, mi se pare excepţional ce face şi cred că are o stea norocoasă, pentru că prea s-au legat lucrurile. Cu siguranţă, merită tot ce i se întâmplă".

Întâlnirea cu Alexandru, un puşti cald, luminos şi senin, l-a făcut pe Marius Manole să-şi amintească de el, la 11 ani: „Şi eu eram vedetă ", râde actorul. „Eram în clasa a IV-a, chiar mai mic de 11 ani. Din clasa I am făcut teatru, am făcut un film despre Ion Creangă, cu regizorul Nicolae Mărgineanu, la Bucureşti, jucasem în Iaşi, la Teatrul Naţional şi la Teatrul pentru copii „Luceafărul". ; Dan Boicea

"Mi se pare excepţional ce face Alexandru la vârsta lui şi cred că are o stea norocoasă. Cu siguranţă, merită tot ce i se întâmplă.''
Marius Manole
actor

image
image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite