Metrorex ameninţă cu greva generală în noiembrie dacă nu cresc salariile cu 26%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metrorex ameninţă cu greva generală în noiembrie dacă nu cresc salariile cu 26%
Metrorex ameninţă cu greva generală în noiembrie dacă nu cresc salariile cu 26%

Preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat astăzi că peste 4.300 de salariaţi ai Metrorex vor intra în grevă generală între 1-10 noiembrie dacă nu se va negocia un nou contract de muncă în care să fie stipulată o majorare salarială de până la 26%.

"Contractul colectiv de muncă expiră la 1 noiembrie şi până la ora actuală nu am putut negocia cu Consiliul de Administraţie şi cu directorul general. Aceştia au invocat faptul că nu au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009", a spus preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, citat de NewsIn.

Acesta a precizat că solicită o majorare de salariu în cadrul noului contract colectiv de muncă, precizând că la negocieri se va ţine cont de devalorizarea leului comparativ cu euro, precum şi de inflaţie. "20% înseamnă devalorizarea leului faţă de euro, timp în care importurile au crescut pentru produsele de bază, ceea ce a dus la o scădere a nivelului de trai cu 20%, iar 6,5% reprezintă indicele de inflaţie care este pus la dispoziţie de Comisia Naţională de Statistică. Deci procentul de la care vom pleca în negociere este în jur de 26% majorare salarială", a explicat Rădoi.

Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. Rădoi a precizat că salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se încadrează în medie la 1.500-1.600 lei.

Potrivit USLM, în 2009 numărul călătorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi în 2008, la 650.000 pe zi anul acesta. De asemenea, s-a redus frecvenţa de circulaţie a trenurilor de la cinci la trei minute şi s-au dat patru staţii în exploatare, fără angajarea altor salariaţi.

Rădoi a menţionat că subvenţia de la bugetul de stat s-a micşorat cu trei milioane de lei în acest an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite