Meseria de cioban, pe cale de disparitie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A scultati la mine: in curand Romania va ramane fara oi. Mioarele, care au contribuit la formarea poporului si a limbii romane, se vand, una cate una. Se face mult export cu ele, sunt

A scultati la mine: in curand Romania va ramane fara oi. Mioarele, care au contribuit la formarea poporului si a limbii romane, se vand, una cate una. Se face mult export cu ele, sunt pe cale de disparitie, iar proprietarii din ziua de azi nu stiu sa le ingrijeasca, habar n-au ce inseamna. Din pricina asta, animalele nu traiesc bine: ori mor pe capete, ori nu dau lapte. Atunci degeaba le tii. Si cu ciobanii se intampla la fel. E greu sa mai gasesti unul adevarat. Cei pe care ii intalniti pe la marginea drumurilor sunt supraveghetori de oi, nu ciobani! E o diferenta majora! Ca sa fii cioban trebuie sa ai sange in instalatie!", crede Miron Zecheru, fost primar al Branului, actualmente cioban experimentat la oi in Sohodol.
"Cu oaia trebuie sa fii finut ca si cu o muiere"
Dupa zece ani petrecuti la carma primariei din Bran, Miron Zecheru s-a intors la dragostea dintai: oile. Acum are numai 90 de mioare, dar le iubeste si le ingrijeste "asa cum faceau pe vremuri batranii". intre timp, preda si la scoala din localitate unde este profesor de biologie-agricultura. Pentru fostul primar, ciobania e o arta, mostenita din cele mai vechi timpuri. Nu oricine poate comunica cu oaia, care, in opinia lui, este unul dintre cele mai inteligente animale: "Oaia e perceputa la nivel national ca o proasta. Nimic adevarat! Oaia e smechera. E a dracului, face totul invers daca vede ca nu esti in stare sa ii porti de grija si sa comunici cu ea! Ciobanul adevarat nu sade la crasma cu oile lasate afara, in ploaie, si nu da cu bata in ele niciodata. Cu oaia trebuie sa vorbesti bland, sa o mangai, sa-i castigi increderea. Daca o mulgi violent si o tragi de tate, pe ea o doare. A doua oara te apropii greu, te tine minte, nu te uita, iar laptele pe care ti-l va da nu va fi de calitate. Cu oaia trebuie sa fii finut ca si cu o muiere. Supraveghetorii din ziua de azi le bruscheaza si multe dintre ele raman fara lapte". Baciul Zecheru povesteste ca a cunoscut odata un cioban batran care avea 800 de oi. Pe toate le cunostea dupa figura. Fiecare dintre ele avea un nume si o anume pozitie in turma, mereu aceeasi: unele mergeau pe marginea din stanga ori in urma, altele pe dreapta sau in frunte. Cand ciobanul striga o oaie ea ridica fruntea din turma si venea fuga-fuga la el si-i lingea palma. intr-o zi cineva i-a furat una. A plans mosul dupa ea, dar n-a mai gasit-o. Peste un timp, insa, s-a dus la targ sa-si cumpere alta. S-a oprit la o oaie care semana leit cu cea pierduta. A ingenuncheat in fata ei si a apucat-o de uger: "Aista-i mielusea din oaia me!" Asa era. Cel care vindea oaia a recunoscut in final ca o furase pe maica-sa de la batranul cioban.
"Jintita te "descuie" la mate"
"Adevarata telemea de oaie se recunoaste dupa urmatorul lucru: daca te freci cu ea pe maini si se topeste ca o crema, inseamna ca e buna, mai spune baciul. Daca se face faramite... precis mai are oarece adaugat. De obicei, la noi, la Sohodol, un kg de lapte se vinde cu 10.000 de lei si unul de branza cu 100.000. A inceput sa fie cautata de oraseni si jintita pentru ca ajuta digestia, te "descuie" la mate. Se obtine din branza de oaie, fierbandu-se zerul ramas. Se adauga putina urda deasupra, care apoi se acreste si fermenteaza. Ciobanii o folosesc adesea in munte, pentru ca acolo mananca numai branza care constipa". Munca de cioban nu este chiar asa de simpla precum pare la prima vedere. Au fost cazuri in care o turma de oi "s-a surpat", adica au sarit toate intr-o prapastie, antrenand in cadere si ciobanul care si-a gasit sfarsitul o data cu ele. Miron isi aminteste: "S-a intamplat de multe ori in Bucegi si in Fagaras sa cada turme intregi. Oaia se apropie de gura prapastiei crezand ca acolo-i iarba mai buna. Celelalte o vad si vin peste ea. Comunica intre ele prin vibratii, bat cu copita in pamant. Daca ciobanul nu intervine la timp e nenorocire." Ca oier trebuie sa ai cunostinte de zoologie, meteorologie, geografie, sa te orientezi dupa stele noaptea, sa stii cum sa ajuti o oaie gestanta sa fete, sa-ti aperi turma de ursi sau sa faci o branza ca lumea. in opinia lui Zecheru putini mai sunt cei care se pricep la toate acestea, din pacate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite