Mese bogate de Joia Gurmanzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedeta meniului de la un restaurant din Cluj-Napoca a fost ieri ciolanul afumat
Vedeta meniului de la un restaurant din Cluj-Napoca a fost ieri ciolanul afumat

Maghiarii din Ardeal, dar şi românii din alte regiuni ale ţării au adoptat tradiţia din Ungaria şi au mâncat, ieri, cât au putut. Mii de români pofticioşi au profitat de meniurile la jumătate de preţ şi de tarifele mici pentru specialităţile bucătarilor, la o sărbătoare împrumutată de ardeleni de la unguri.

În prima joi din postul Paştelui, ardelenii au sărbătorit Joia Gurmanzilor. Tradiţia a fost împrumutată anul trecut de la unguri, care în această zi sărbătoresc „Torkos Csutortok". Anul acesta, 31 de restaurante din Transilvania au oferit mâncare pe săturate, la jumătate de preţ sau un bufet suedez, în schimbul a 25 de lei.

Vezi aici FOTOGALERIE

La un restaurant din Cluj-Napoca, desfătarea culinară a fost „orchestrată"  de bucătar, care este şi proprietar, Kiss Budai Tibor (55 de ani). Ciolanul afumat cu muştar, hrean, ouă şi ceapă, gulaşul cu varză murată şi varza à la Cluj au fost specialităţile casei. Dacă în mod normal o ciorbă şi o porţie de varză à la Cluj costau 20 de lei, ieri gurmanzii au plătit numai 10 lei.

„Am degustat în multe locuri de «Joia Gurmanzilor», în Ungaria, în special, dar şi în Ardeal. Tradiţia nu este foarte cunoscută printre români, dar maghiarii o păstrează", a spus  Matis Jeno, unul dintre clienţi.

Mâncare românească în secuime

În Sfântu Gheorghe, Joia Gurmanzilor a atras numeroşi pofticioşi dornici să savureze meniurile. În acţiune s-au implicat cinci restaurante din municipiu, care au oferit meniul fix la jumătate de preţ, respectiv la 5,5 sau la 6 lei.

Scopul organizatorilor a fost să promoveze gastronomia românească. „Noi ne-am gândit că şi acei oameni care nu au posibilităţi financiare trebuie încurajaţi să intre în restaurante. În plus, este mai sănătos să guste o ciorbă fierbinte decât un hamburger sau o pizza, adică să fie acele meniuri clasice româneşti, care sunt şi sănătoase pentru organism. Vrem să îşi permită lumea să intre în restaurante şi să aibă curaj", a spus Kovacs Istvan, patronul unui restaurant.

Buzoienii au comandat mâncăruri scumpe

Doi buzoieni îşi aleg bucate fine din meniu  Foto: Florin Mitu

Doi buzoieni îşi aleg bucate fine din meniu

Joia Gurmanzilor a fost bine primită şi de către buzoieni. Aceştia au putut mânca pe săturate la o pizzerie unde au plătit doar jumătate din nota de plată.

„Indiferent ce au consumat, au plătit doar jumătate din preţ. Am avut mai mulţi clienţi faţă de o zi obişnuită, iar la baza meniurilor servite a stat grătarul", a declarat Ionel Matei, administratorul restaurantului.

La mare căutare a fost meniul zilei, compus din ciorbă de perişoare şi piept de pui la grătar cu garnitură de cartofi natur, totul pentru doar 6,5 lei.

„Cred că este o idee foarte bună şi ar fi bine dacă ar participa mai multe restaurante din Buzău", a spus Cristina Niţă (27 de ani). Mulţi clienţi au profitat de oferta la jumătate de preţ şi au comandat unele dintre cele mai rafinate sau scumpe mâncăruri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite