Merele pomicultorilor maramureseni din Seini sunt vandute cu 15.000 lei/kg pe pietele din Arad, Bihor si Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In localitatea Seini din judetul Maramures s-a investit foarte mult in livezile de meri. Gheorghe Todoran a cumparat, in urma cu cinci ani, o astfel de livada cu meri. Intinsa pe o suprafata de 28

In localitatea Seini din judetul Maramures s-a investit foarte mult in livezile de meri. Gheorghe Todoran a cumparat, in urma cu cinci ani, o astfel de livada cu meri. Intinsa pe o suprafata de 28 hectare, livada ii asigura pomicultorului o sursa de venit multumitoare. "Pomii sunt plantati acum 20 de ani, dar eu am preluat livada de cinci ani si sunt foarte multumit. Obtin anual o productie de 500 tone de mere, in principal ionatan si golden. Din aceasta cantitate, 300 tone sunt de calitate foarte buna si pe care le comercializez ca mere de consum cu 15.000 lei/kg in pietele din Maramures, dar si in cele din judetele invecinate (Arad, Bihor)", ne-a declarat Gheorghe Todoran. Un alt pomicultor din Seini, Emil Mohan are o livada de sapte hectare. "Obtin 15 tone de mere la hectar, in total productia anuala fiind de 90 tone. Merele de calitate, din soiurile ionatan si golden, le comercializez pe pietele din zona, mai ales din Oradea si Satu Mare. Pretul de vanzare la aceste mere este de 15.000-20.000 lei kilogramul", ne-a spus Emil Mohan.
Peste o treime din productia de mere este transformata in suc
Pentru ca cea mai apropiata unitate de procesare a fructelor este cea de la Carei, pomicultorii din Seini isi vand marfa acestei fabrici. Merele lor sunt procesate pentru a fi obtinute sucuri si chiar daca preturile de achizitie nu sunt foarte bune oamenii nu se plang. "Obtinem un profit destul de bun chiar daca fabrica din Carei nu cumpara decat cu 2.500 lei/kilogramul de mere, noi livrandu-le 200 tone", spune Todoran. La randul sau, Emil Mohan spune ca vinde pentru industrializare 40% din productie, adica 35 tone.
In Maramures se produc anual 15.000 tone de mere
In judetul Maramures, suprafata ocupata de livezile cu mere este de 4.052 hectare, din care 1.064 sunt livezi intensive. "Productia de mere obtinuta anul trecut la noi in judet a fost de 15.000 tone. Majoritatea producatorilor isi valorifica marfa fie direct in pietele din zona, fie vand merele pentru industrializare fabricilor de sucuri din Carei si Dej. Cantitatea care le ramane pentru ca este de calitate mai slaba ajunge in cazanele de tuica ale satenilor", ne-a precizat Virgil Tintas, directorul general al Directiei Agricole Maramures.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite