Medicina clujeană ţinteşte primul loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performanţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca a fost recunoscută internaţional.Considerată cea mai bună universitate de medicină din România, medicina de la Cluj-Napoca are cel mai mare procentaj de reuşită la examenul de rezidenţiat.

Profesorii de la Cluj-Napoca afirmă că există concurenţă mare între universităţile de medicină. Acest lucru nu face decât să crească calitatea actului educaţional.

„Suntem tot timpul în competiţie cu Universitatea de Medicină din Bucureşti. Într-un an avem noi mai mult cu câteva procente la examenul de rezidenţiat, în altul au ei. În ultimii 10 ani n-am fost mai jos de locul doi”, spune prof. dr. Anca Buzoianu decanul Facultăţii de Medicină.

Profesoara mai spune că aceasta este măsura valorii şcolii. „Este în egală măsură meritul şcolii şi al absolvenţilor noştri, care depun un efort consistent”, a adăugat Anca Buzoianu.

În cele cinci facultăţi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca învaţă circa 8.000 de studenţi, dintre care peste 1.800 sunt străini.

Evaluare internaţională

La începutul lunii iunie, universitatea a fost evaluată de o firmă internaţională de certificare, atât în domeniile învăţământului superior, cât şi la cercetare ştiinţifică. „Am vrut să vină o firmă externă de evaluare, în care unul dintre membrii comisiei a fost un evaluator străin, ca să dăm o greutate certificatului ISO, pe care l-am obţinut. Nu am vrut să primim o diplomă pe care să o punem pe perete. Chiar am vrut să funcţioneze sistemul”, spune prof. dr. Radu Oprean, prorectorul responsabil de evaluarea academică şi asigurarea calităţii.

Certificarea este pe o perioadă de trei ani, urmând ca, în fiecare an, să se facă un audit de supraveghere, care să urmărească ce s-a făcut într-un an. Potrivit prorectorului Radu Oprean, la noi în ţară mai sunt certificate, de către organisme de certificare din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Din anul patru de studiu, studenţii de la această universitate trec pe sistem de învăţare modular. „Facem o lună trei materii şi la sfârşitul lunii dăm examene. Mi se pare în regulă, că nu ţi se aglomerează atâtea în sesiune. Orarul nu e aşa înghesuit, ai timp să şi înveţi”, este de părere Flaviu Crişan, student în anul al IV-lea la medicină generală.

Punctele slabe şi punctele tari

Un alt student, Ovidiu Sim (22 de ani), în anul al III-lea la Facultatea de Medicină Dentară, spune că facultatea are şi puncte bune, şi puncte slabe. „Avem unii profesori capabili şi informaţi, la zi cu noutăţile. Un punct slab mi se pare că este noul sistem de trecere de la taxă la buget şi invers. Studentul nu ştie exact care e treaba. Un alt aspect negativ ar fi că de multe ori trebuie să-ţi cumperi o parte din materiale. Cred că se face prea puţină practică, faţă de cât ar fi nevoie, se pune accentul pe teorie. Dar din câte am auzit, faţă de alte facultăţi similare din ţară, este, o facultate destul de bună”, spune Ovidiu.

Studentul Flaviu Crişan (23 de ani), în anul al IV-lea la medicină generală, arată că profesorii sunt foarte buni.  „Ai posibilitatea să înveţi dacă vrei, sunt profesori foarte buni. Dacă îţi place, faci treabă, dar trebuie să fii interesat”, spune studentul. Acesta vorbeşte şi de tinerii care renunţă pe parcurs. „La noi în serie, din 90-100, au renunţat vreo 10, deci cam 10%. Îşi schimbă opţiunile şi merg altundeva”, spune Flaviu.

Andrei Crişan (24 de ani), mai are două examene înainte de licenţă şi de marea încercare, rezidenţiatul. Spune că are mai multe variante. „Toată lumea ţinteşte sus, la medicină generală, unde e mare concurenţa. Dar ar fi şi ortopedia sau medicina de urgenţă. Este enorm de multă lume care dă în acest an, şi mulţi de anul trecut”, spune Andrei. După şase ani petrecuţi în facultate, spune că este „un loc în care dacă vrei să faci treabă, poţi să faci” şi acordă doar plusuri universităţii.

Faptul că la UMF „Iuliu Haţieganu” se face carte este subliniat şi de rectorul unei universităţi concurente. „Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca s-a schimbat spectaculos în ultimii ani. Au pătruns în organigramă profesori tineri, şcoliţi în străinătate şi întorşi în România. Este un model de urmat”, a spus prof.univ.dr.Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi.

image
image

Am vrut să vină o firmă externă de evaluare, în care unul dintre membrii comisiei a fost străin.

image


Radu Oprean
prorector

image
image

Suntem tot timpul în competiţie cu Universitatea de Medicină din Bucureşti.

image


prof. dr. Anca Buzoianu
decanul Facultăţii
de Medicină


image
image

Avem unii profesori capabili şi informaţi. Un punct slab mi se păre că este noul sistem de trecere de la taxă la buget şi invers.

image


Ovidiu Sim
student

image
image

Ai posibilitatea să înveţi dacă vrei, sunt profesori foarte buni. Dacă îţi place, faci treabă, dar trebuie să fii interesat.

image


Flaviu Crişan
student

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite