Medicii de familie vor desfiinţarea CNAS şi îi cer premierului să intervină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul sanitar riscă să intre în blocaj
Sistemul sanitar riscă să intre în blocaj

Medicii de familie şi reprezentanţii pacienţilor îi cer premierului Emil Boc să medieze ieşirea din criză a sistemului sanitar. Medicii de familie avertizează că nu vor semna actele adiţionale la contractele cadru, pe care le consideră ilegale.

Medicii au anunţat că se vor depune, luni, la CNAS, notificările potrivit cărora actele adiţionale sunt ilegale şi ar trebui făcute noi contracte.

De asemenea, doctorii de familie propun mai multe variante pentru desfiinţarea Casei Naţionale de Sănătate, adică acele case concurenţiale sau o singură casă sub control parlamentar, care să nu fie subordonată politic.

"Ne menţinem pe poziţii, nu vom ceda. Cei care au semnat sunt prea puţini, nesemnificativi. Acţiunea noastră nu este una politică, este vorba de politica sanitară în sistemul social de asigurări de sănătate. Vedem încheierea acestei crize printr-o mediere a premierului Emi Boc. Medicii cer plata la pacienţi înscrişi, nu la asiguraţi, o valoare minimă garantată cu regularizări trimestriale de minimum 2,5 şi minimum 3 per capita, clarificarea articolului din norme pentru consultaţiile pacienţilor cronici, minimum 9% pentru asistenţa medicală primară din total FNUAS, negocierea tuturor documentelor sau actelor normative care îi privesc", a declarat astăzi preşedintele Asociaţiei Patronatelor din Medicina de Familie, Doina Mihăilă.

În cadrul unei dezbateri la care au participat toţi actorii din actorii din sistemul sanitar s-au luat în calcul mai multe modele de sisteme de sănătate. S-a dat exeplul Spaniei unde s-a desfiinţat sistemul de asigurări de sănătate, iar statul asigură un pachet minim pentru fiecare persoană. Un alt exemplu dat a fost cel al Franţei, unde cele peste 100 de case de asigurări asigură o concurenţa este acerbă.

Pe de altă parte, reprezentantul pacienţilor, Vasile Barbu, şi-a exprimat solidaritatea cu protestul medicilor şi a spus va cere despăgubiri CNAS privind cheltuielile suportate de pacienţi până se deblochează sistemul. El a cerut demiterea imediată a conducerii CNAS pentru că ar fi încălcat legea, deoarece consideră că s-a făcut un abuz în serviciu.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, în România se consumă mult mai puţini bani pentru sănătate faţă de UE. Dacă în România cheltuielile ajung la aproximativ 5% din PIB, media UE este de 8,7%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite