Medicii de familie, plătiţi pentru prima dată pentru consultaţii/ Pacienţii care vin în afara programărilor plătesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultaţiile de la cabinetul medicilor de familie durează câteva minute
Consultaţiile de la cabinetul medicilor de familie durează câteva minute

Medicii de familie vor fi plătiţi, pentru prima dată, pentru consultaţiile acordate, potrivit noului contract-cadru pe anul 2010. În baza noului contract, medicii vor primi  70% pentru bolnavii înscrişi pe listă şi 30% pentru consultaţiile acordate.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a afirmat că în acest fel sunt diminuate discrepanţele, întrucât nu toţi medici de familie au acordat servicii până acum.

Potrivit contractului-cadru, medicii de familie vor fi plătiţi pentru cinci ore la cabinet, pentru care CNAS susţine financiar 20 de consultaţii pe zi (15 minute pentru un pacient), şi două ore pentru teren, în medie o deplasare pe zi. Pentru o deplasare la domiciliu se plătesc 15 lei.

În situaţia în care, există pacienţi care vin peste programări şi nu vor să fie reprogramaţi, aceştia vor fi obligaţi să aştepte până la încheierea listei, urmând să plătească pentru consultaţia efectuată. Taxa pe care aceştia vor trebui să o plătească va fi stabilită de fiecare cabinet în parte. Dacă un pacient vine fără programare şi medicul nu are acordate 20 de consultaţii pe listă, acesta poate fi primit fără plată.

Preşedintele Patronatului Medicilior de Familie, dr. Doina Mihăilă, a spus că doctorii care au mai mult de 2.200 de pacienţi vor beneficia de un buget mai mic. Valoarea pentru înscris este de 4,5 lei faţă de 4,1 lei anul trecut, iar pentru consultaţie este de 3,69 lei.

Bugetul alocat anul acesta este la fel ca anul trecut, de 1.105 milioane lei, însă medicii de familie au cerut CNAS să se adauge rata de inflaţie care este între 8-10%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite