Medicii nu pot fi încă legaţi de glie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii din spitalele publice afirmă că nu li se poate cere doctorilor să opteze pentru un sistem sau altul, atâta vreme cât există deficit major de specialişti. În Occident medicul din spitalul public lucrează la concurenţă cu cel din clinica privată. La noi, salariile şi dotările între sisteme diferă mult.

Iniţiativa subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, de a-i sili pe medici să opteze între sistemul sanitar de stat şi cel privat i-a pus pe gânduri pe managerii de spital.

Cu atât mai mult cu cât în multe spitale publice procentul doctorilor care colaborează cu clinicile private este foarte mare. “Presupun că 99% din medicii spitalului au astfel de colaborări cu clinicile private. Nu mă interesează acest aspect atâta timp cât ei respectă programul”, a spus Daniel Buzatu, managerul Spitalului de copii “Marie Curie” din Capitală.

Dualitatea, în detrimentul statului

Directorul medical al Spitalului de Psihiatrie “Alexandru Obregia”, dr. Radu Mihăilescu, spune că aproape trei sferturi din medicii clinicii lucrează şi la privat. “Consider că este prematur să pui o astfel de problemă în România. În Franţa a fost deschisă discuţia în momentul în care era surplus de medici.

Or, la noi există un deficit major de specialişti psihiatrici”, este de părere dr. Mihăilescu.  În multe ţări occidentale lucrurile sunt foarte clare: medicul angajat într-un spital public este la concurenţă cu cel din clinicile private.

“În Occident salariile şi dotările dintre cele două sisteme nu diferă. La noi, doctorul de la stat îşi primeşte pacientul în spital, dar îi spune că nu are timp să-l consulte şi îi sugerează să vină a doua zi la clinica lui privată. Pacientul se duce, plăteşte, după care se internează tot în spitalul de stat”, a explicat Petru Coşereanu, fostul manager al Spitalului Colentina din Bucureşti.  

La rândul său, dr. Gheorghe Iana, managerul general al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, afirmă :  “O soluţie foarte bună ar fi introducerea contractelor pe perioadă determinată. Astfel s-ar cunoaşte exact cât se lucrează la stat şi cât la privat“.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite