Martor de serviciu folosit la accidente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Parasca (23 de ani) este patron de buticuri săteşti şi îi ajută pe poliţişti ca martor voluntar, ori de câte ori este nevoie. Mulţi îl consideră turnător. Juriştii îi contestă imparţialitatea. Oficial însă, Constantin Parasca e voluntar la Poliţie şi participă ca martor la acţiunile oamenilor legii.

Nu poartă armă, în schimb îi ajută pe poliţişti cu informaţii atunci când aceştia caută un infractor, participă ca martor la descinderi.

Citiţi şi:


Iaşi: Un ieşean este „angajat“ ca martor la Poliţie
Craiova: Patru suspecţi în cazul jafului bancar
Arad: Interlopii ameninţau că taie tendoane
Timişoara: Consilierul interlop Lucian Torj colabora cu şefi din Poliţia Timişoara
Zeci de anchete penale sunt blocate pentru că poliţiştii nu au bani de expertize


Tânărul de 23 de ani a fost „racolat” de oamenii legii în urmă cu zece luni şi de atunci şi-a făcut datoria fără să primească vreun ban. „Sunt un ochi în plus în comunitate pentru poliţişti. Nu sunt un informator. Sunt voluntar!”, spune Parasca.

Semnează procesele-verbale ale poliţiştilor

El se face util mai ales în cazul accidentelor rutiere, când asistă ca martor la completarea proceselor-verbale întocmite de oamenii legii.

„Existau foarte multe contestaţii din partea şoferilor opriţi, iar poliţiştii nu aveau cum să dovedească în instanţă că au dreptate“, spune voluntarul. Constantin îi însoţeşte pe agenţi în maşină, pe post de martor-asistent, şi ulterior confirmă în instanţă abaterile constatate de omul legii.

„Îmi aduc aminte că un autocar lovise caii de la o căruţă. Am simţit un gol în stomac. Atunci parcă nu mi-a mai plăcut la fel de mult să fiu poliţist. Apoi, m-am obişnuit“, povesteşte tânărul.

„Băieţii de la Post m-au convins să fac şi liceul“

Poliţiştii ar vrea să se înconjoare de cât mai mulţi voluntari dispuşi să-i ajute fără bani. „Noi sperăm să atragem cât mai mulţi cetăţeni în treaba asta. Trebuie subliniat din start că ei sunt voluntari şi nu informatori ai Poliţiei”, ne-a declarat Aurelian Mecu, poliţist în comuna Schitu Duca.

În viaţa „civilă” are două magazine săteşti şi spune că se plafonase până să-i cunoască pe poliţişti. „Îmi place foarte mult munca de poliţist. Din păcate, eu făcusem profesionala. Băieţii de la Post m-au convins să fac şi liceul“, spune Parasca.

O parte din banii câştigaţi din micile lui afaceri îi investeşte în munca de voluntar. „La misiuni mai merg cu maşina personală. Uneori vin din Iaşi la Schitu Duca şi cu noaptea în cap dacă trebuie, pentru a-i ajuta pe poliţişti“, spune tânărul.

MARTORUL AR TREBUI SĂ FIE IMPARŢIAL

Magistraţii spun că ocupaţia lui Parasca este legală. „Legea nu interzice ca voluntarii să fie folosiţi ca martori-asistenţi. În schimb, există riscul ca între voluntar şi poliţist să se lege o anumită empatie, iar martorul ar trebui să fie imparţial”, a declarat Aurel Dublea, judecător la Curtea de Apel Iaşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite