Marinarii români răpiţi în Somalia nu credeau că vor scăpa cu viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinarii români răpiţi în Somalia nu credeau că vor scăpa cu viaţă
Marinarii români răpiţi în Somalia nu credeau că vor scăpa cu viaţă

Cei cinci marinari români sechestraţi din 11 aprilie pe vasul italian Buccaneer de către piraţii din Somalia au declarat joi noapte după sosirea pe aeroportul din Roma că au fost convinşi până în ultimul moment înainte de a fi eliberaţi că nu vor mai ajunge să îşi revadă familiile din România din cauza condiţiilor foarte grele pe care au trebuit să le îndure în ultimele trei luni.

Citiţi şi:
Prizonierii de pe Buccaneer au ajuns la Roma

"Nu am mai avut apă potabilă şi am fost nevoiţi să bem, să gătim şi să ne spălăm cu apa eliminată de aparatul de aer condiţionat pe care o colectam cu greu şi apoi o fierbeam. Mâncam doar o dată pe zi câte o porţie mică de orez sau paste", au povestit marinarii pentru presa română, după ce au coborât la ora locală 12.00 din avionul militar italian cu care au fost aduşi din Djibouti alături de ceilalţi zece membri ai echipajului, 10 italieni şi un croat, transmie Agerpres.

Eliberaţi duminică seara de către piraţi, marinarii români au fost întâmpinaţi joi noapte pe aeroportul militar Ciampino din Roma de către soţiile lor venite din România pe cheltuiala companiei armatoare Micoperi din Ravenna, dar şi de oficiali italieni şi români.

Cei 25-30 de piraţi somalezi care îi supravegheau la bordul vasului Buccaneer făceau uz foarte des, aproape în fiecare zi, de automatele Kalaşnikov, speriindu-i pe membrii echipajului care de câteva ori s-au trezit cu gloanţele şuierându-le pe la urechi.

Totodată, piraţii le-au promis de vreo patru-cinci ori că îi vor elibera la anumite intervale, însă nu şi-au respectat promisiunea, iar marinarii ajunseseră să creadă că nu vor mai scăpa vii din acest iad.

"Duminică seară când ne-au zis că suntem liberi nu i-am mai crezut decât când i-am văzut coborâţi de pe punte şi la distanţă de câteva sute de metri de navă. Ne-au chinuit mult, aduceau capre pe navă spunându-ne că erau pentru hrana noastră, iar apoi le mâncau tot ei", a spus inginerul Nicuşor Remus Marinescu din Constanţa

De asemenea, motoristul Marius Aragea, plecat tot din Constanţa, a arătat că s-au înţeles în această dură perioadă destul de bine cu colegii italieni din echipaj, aceştia fiind şi cei care le-au insuflat totuşi minima speranţa că vor scăpa într-un final, informându-i cu puţinele amănute pe care le cunoşteau despre tratativele purtate de guvernul de la Roma în vederea eliberării.

Marinarii români au fost primiţi cu lacrimi şi îmbrăţişări de către soţiile lor venite joi din România şi împreună cu care se vor întoarce vineri cu o aeronavă Tarom ce va ajunge în jurul prânzului pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite