Marga: Traian Băsescu este neinformat sau minte când vorbeşte despre Legea educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marga, l-a atacat pe preşedintele Traian Băsescu, pentru afirmaţiile sale despre Legea Educaţiei şi despre eşecul reformei sistemului de învăţământ din perioada 1995-2000.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Andrei Marga, susţine într-un comunicat de presă trasmis miercuri că preşedintele Băsescu atacă reforma din anii 1995-2000 pentru a impune fără dezbatere publică şi parlamentară o lege care "va avea efecte dăunătoare pentru România". Acesta susţine că făcând acele afirmaţii preşedintele minte sau este neinformat.

"Fiind evident incapabil să rezolve probleme ale prezentului (starea deplorabilă a flotei româneşti, starea căilor ferate, starea Bucureştiului, situaţia bugetului, a justiţiei, a sănătăţii, a veniturilor oamenilor), Băsescu se agaţă de reforma educaţiei din 1995-2000", arată Marga, care este membru PNL.

Şeful statului s-a declarat un susţinător "fără rezerve" al noii legi a Educaţiei în forma propusă de Guvern, admiţând că textul de lege este perfectibil, dar apreciind că nu poate avea rezultate mai proaste decât sistemul actual. În opinia preşedintelui Băsescu, problemele din sistemul de educaţie românesc vin din anii '97-'98, ani în care "reformarea sistemului" nu a fost altceva decât un mare "eşec".

"Chiar dacă vor mai fi lucruri de corectat, e clar că actualul sistem de educaţie nu dă perspectivă României", a spus preşedintele, care a avertizat că rezultatele de pe urma schimbării sistemului nu se vor vedea de la an la an, ci "după 10 - 12 - 14 ani".

Marga apără măsurile luate de guvernul Isărescu, susţinând că tocmai acea reformă blamată de preşedinte, cea realizată între anii 1995-2000 a permis închiderea capitolului de negociere cu Uniunea Europeană pe domeniul educaţie şi formare profesională.

"A fost primul capitol încheiat de România în aderarea la Uniunea Europeană. În al doilea rând, el nu citeşte, căci dacă ar citi ar observa că în legea 2010, pe care o exaltă, sunt foarte multe măsuri din 1997-1998, (curriculum la dispoziţia şcolii, descentralizare, transport şcolar etc.), pe care le plagiază şi le integrează într-o viziune anacronică, ce politizează învăţământul", mai menţionează Marga.

În opinia rectorului UBB, sub mandatele lui Traian Băsescu au fost luate cele mai greşite măsuri în învăţământ din istoria post-decembristă, în ceea ce priveşte curricula şcolară, masteratul şi doctoratul.

"În sfârşit, rezultatele la testele PISA din 2010 nu pot fi puse în seama măsurilor din 1997-1998, decât dacă, eventual, vrem să-l invocăm până la urmă chiar pe Burebista ca autor al greşelilor. Peste toate, reforma 1995-2000 s-a făcut cu profesorii, şi nu împotriva lor, iar eşecurile lui Băsescu probează indirect că acea reformă era corectă", susţine Marga.

Fostul ministru al Educaţiei precizează că măsurile adoptate în acea perioadă au fost aidoma celor aplicate în Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, ţări în care acea reformă a reuşit.

"În iunie 2000, după încheierea cu succes a negocierilor amintite de la Bruxelles, s-a realizat, la Bucureşti, pactul pe educaţie între partidele parlamentare de la acea dată, în vederea continuării tocmai a programului reformei 1995-2000, iar premierul Isărescu a notificat oficial Comisia Europeană asupra acestui angajament. Partidul lui Băsescu era implicat în acest pact. Reforma din acea perioadă a fost analizată şi evaluată internaţional, fiind ultima reformă din România care a mai primit evaluări pozitive. Evident că acea reformă trebuia continuată", adaugă Marga.

Andrei Marga a fost ministru al Educaţiei în perioada 1997-2000.

Legea Educaţiei a fost adoptată marţi, după ce a fost introdusă pe ordinea de zi de către parlamentarii PDL.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite