Managerul unui studiu al Ministerului Sănătăţii: Fumatul ar trebui interzis şi acasă, şi în maşină. Sunteţi de acord?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi fumatul pasiv are efecte negative asupra pielii tale
Chiar şi fumatul pasiv are efecte negative asupra pielii tale

Unul din trei români, adică 6,4 milioane de persoane, a fost expus în 2011 fumului de ţigară, acasă, potrivit Studiului global privind tutunul la adulţi (GATS), lansat luni, de Ministerul Sănătăţii.

Per total, 3,2 milioane de nefumători au fost expuşi acasă fumului, din cauza rudelor care au acest viciu.

De asemenea, una din cinci persoane a observat că se fumează în clădiri guvernamentale, unul din 10 a văzut că se fumează în instituţii medicale, unul din 4 spune că se fumează în şcoli, şi aproape o persoană din două a observat că se fumează în universităţi.

Asta arată gradul în care este respectată legislaţia ce interzice fumatul în instituţiile publice.

Cea mai mare rată de expunere a nefumătorilor la fumul de ţigară, la domiciliu, s-a înregistrat în categoria celor cu vârste între 15 şi 24 de ani, 2 din 5 declarând că au suportat astfel de situaţii.

În rândul salariaţilor, aporape două milioane, din totalul de aproximativ 4,2 milioane, au declarat că au înghiţit fum de tutun de la colegii lor fumători.

Doctor Sorina Irimie, managerul proiectului GATS, a declarat la conferinţa de presă de lansare a studiului că fumatul ar trebui interzis în autoturismele personale şi în locuinţe.

Astfel de interdicţii există deja în unele state. În Marea Britanie, de exemplu, se dezbate interzicerea fumatului în propriul autoturism, lege care funcţionează în câteva state din SUA, Canada şi Australia, pentru a-I proteja pe copiii fumătorilor.

Potrivit studiilor ştiinţifice, nivelul toxinelor într-un autoturism este de 23 de ori mai ridicat decât cel înregistrat în cluburile unde este permis fumatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite