Managerul de proiect scoate firma din impas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un MBA în managementul de proiect îţi poate aduce cunoştinţele necesare pentru accesarea fondurilor europene Cunoştinţele de management sunt utile oricui vrea să aibă succes în viaţa

Un MBA în managementul de proiect îţi poate aduce cunoştinţele necesare pentru accesarea fondurilor europene

Cunoştinţele de management sunt utile oricui vrea să aibă succes în viaţa profesională. De câţiva ani, companiile din România caută angajaţi specializaţi care să le pună în practică proiectele.

Numărul specialiştilor capabili de a identifica surse de finanţare europene sau internaţionale, de a scrie propuneri de proiect viabile şi de a derula proiecte de succes este redus faţă de nevoile pieţei. Astfel, multe universităţi propun în cadrul MBA-urilor şi programe de managementul proiectelor.

Unul dintre cele mai căutate programe de management de proiect - Professional MBA Project & Process Management - este oferit în România de către Universitatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor din Viena în colaborare cu Roland Gareis Consulting şi în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucureşti.

"În cele 18 luni de studii, participanţii dobândesc atât cunoştinte de Business Fundamentals, cât şi cunoştinţe de managementul proiectelor şi proceselor", afirmă prof. univ. dr. Roland Gareis, director academic al programului.

Programul de MBA începe în fiecare an în luna mai. "Cuprinde 21 de module, pe durata a 18 luni. Dintre acestea, 9 sunt module de Business Fundamentals şi 12 - de specializare în managementul proiectelor şi proceselor", afirmă Roland Gareis. Cursurile au loc în weekend, sâmbătă şi duminică, în medie un weekend pe lună. Rar intervine şi ziua de vineri, când prezenţa este necesară doar în a doua jumătate a zilei.

Taxa se achită în rate

Taxa de studiu pentru programul MBA este de 19.800 de euro şi se achită direct în contul Universităţii din Viena, integral sau în două/patru rate.

Oficialii de la universitate spun că participanţii care se înscriu până la data de 15 decembrie beneficiază de un discount de 5% din taxa de studiu.

"Cursurile se desfăşoară în campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti, cu excepţia a două module care vor avea loc la Viena (unul dintre ele presupunând participarea la conferinţa happy projects, organizată de compania Roland Gareis Consulting în fiecare an atât la Viena, cât şi la Bucureşti", mai spune Roland Gareis.

Acesta precizează că programul are şi o importantă componentă eLearning prin acces la Platforma Learn@WU, care conţine peste 20.000 de resurse de învăţare online şi, în medie, sunt peste 1,4 milioane de pagini afişate în fiecare zi.

Diploma, recunoscută internaţional

Programul de management al proiectelor are orientare internaţională datorită prezenţei lectorilor străini. Studenţii vor participa la cursuri alături de alţi studenţi din diferite ţări europene, în cadrul universităţii din Viena.

La finalul cursului, studenţii vor primi la finalizarea programului diploma de Master of Business Administration - Project and Process Management din partea universităţii din Viena, programul fiind acreditat EQUIS (European Quality Improvement System).

Condiţii pentru candidaţi

trebuie să cunoască limba engleză.

să fie absolvenţi de învăţământ superior.

să demonstreze cel puţin 2 ani de experienţă semnificativă în managementul proiectelor, programelor şi/sau proceselor.

Documente necesare la înscriere

CV şi o scrisoare de recomandare scrisoare de intenţie
copie şi traducere legalizată a diplomei de licenţă şi a foii matricole
copie a paşaportului sau a C.I.
o fotografie tip paşaport în format electronic
formularul privind plata
formularul de aplicare
acord de participare
contract

Cursuri online pentru cei deja angajaţi

De cele mai multe ori, studenţii unui masterat au probleme în a frecventa cursurile ca urmare a faptului că au deja un loc de muncă. Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a găsit soluţia pentru această problemă: masteratele online.

Acest gen de masterate îmbină avantajele învăţământului tradiţional cu flexibitatea învăţământului la distanţă. Unul dintre programele online din cadrul SNSPA este masteratul în Managementul Proiectelor. Iniţiatorii acestui proiect au pornit de la ideea că România, în calitate de stat membru al UE, trebuie să acceseze fondurile de postaderare, prin câştigarea finanţării şi derularea cu succes a proiectelor.

Cui se adresează?

Acest masterat online se adresează în special angajaţilor din instituţiile de implementare a fondurilor de postaderare, funcţionarilor din administraţia publică locală implicaţi în derularea fondurilor europene, angajaţilor din firmele de consultanţă care participă la licitaţiile de proiecte sau celor care doresc să atragă finanţări nerambursabile pentru propria firmă.

Studenţii vor urma cursuri de strategii şi tehnici de atragere a finanţării de la Uniunea Europeană, de globalizare şi integrare europeană, analiză financiară a proiectelor sau evaluarea şi auditul proiectelor. În ultimul semestru se merge mai mult pe partea practică. Evaluarea şi auditul proiectelor, studii de caz, aplicaţii informatice pentru managementul proiectelor.

Parolă pentru cursuri

Suporturile de curs şi alte materiale necesare pentru documentare se pot descărca numai pe bază de parolă de student. Cursanţii vor accesa pagina de net a facultăţii, iar la secţiunea "Cursuri" vor da click pe "Download", unde vor găsi în format pdf suportul de curs, caietul de seminar şi alte materiale suplimentare.

"Necesitatea unor profesionişti care să gestioneze proiectele este firească"

Directorul cursului de management de proiecte al Open University Business School - CODECS, Gheorghe Rădulescu, afirmă că un astfel de program îţi poate schimba cariera.

De ce este importantă profesia de manager de proiect ?

Fenomenul globalizării a produs schimbări substanţiale în lumea economică, iar firmele au trebuit să facă faţă acestor noi provocări prin dezvoltarea unor mecanisme de adaptare la noul mediu concurenţial.

Efortul depus şi energiile consumate pentru realizarea schimbării statu-quoului sunt mult mai mari în contextul globalizării pentru că inerţiile care trebuie învinse corespund unor entităţi organizaţionale, financiare, tehnologice şi umane semnificative.

Pentru implementarea programelor de îndeplinire a strategiilor de schimbare impuse de mediul de afaceri, practica a dovedit că cea mai bună abordare este tacticizarea acestor programe prin proiecte.

Ca urmare, necesitatea unor profesionişti care să gestioneze proiectele este firească, iar managementul proiectelor a cunoscut o dezvoltare rapidă, susţinută de lucrări teoretice care reunesc exemplele de bună practică din domeniu, confirmate ca atare într-o multitudine de proiecte, din cele mai diverse arii de activitate.

Poate un project manager să devină de succes şi fără a urma o formă de instruire de profil?

Ca şi în alte domenii, "şcoala vieţii" şi intuiţia pot suplini într-o oarecare măsură dobândirea, prin studiu, a unor cunoştinţe şi abilităţi.

Totuşi, eu consider că o instruire în managementul de proiect îţi oferă o cale mult mai eficace pentru a pătrunde în lumea principiilor, a metodelor, a tehnicilor şi a instrumentelor necesare unui profesionist în domeniu. Pe de altă parte, pregătirea teoretică, oricât de temeinică, este doar o premisă, şi nu o garanţie pentru un manager de proiect de succes. Succesul se dobândeşte pe "câmpul de luptă"!

Sunt aplicate în România principiile/conceptele de management de proiect care în Europa sau peste Ocean au condus la proiecte de succes?

Tot mai mult! În primul rând, opţiunea strategică pentru abordarea prin proiecte a venit prin cultura organizaţională a firmelor multinaţionale. Dar tot mai multe firme autohtone, pentru a rămâne competitive, au început să acorde importanţă profesionalizării proiectelor pe care le derulează.

În al doilea rând, asistenţa financiară acordată României de către Uniunea Europeană se implementează prin proiecte. Aceasta a făcut ca atât instituţiile responsabile de gestionarea fondurilor, cât şi organizaţiile care doresc să acceseze aceste fonduri să fie nevoite să-şi formeze structuri şi specialişti în management de proiect sau să apeleze la aceştia.

O instruire în managementul de proiect îţi oferă o cale mult mai eficace pentru a pătrunde în lumea principiilor, a metodelor, a tehnicilor şi a instrumentelor necesare unui profesionist în domeniu
Gheorghe Rădulescu, directorul cursului de management de proiecte al Open University Business School - CODECS

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite