Maltratarea vârstnicilor creşte odată cu îmbătrânirea populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 4-6% din persoanele vârstnice din ţările bogate s-au confruntat cu diverse forme de rele tratamente la domiciliu, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

image

Ţările în curs de dezvoltare nu prea au informaţii legate de rele tratamente în rândul populaţiilor vârstnice, dar în cele bogate se estimează că 4-6% din bătrâni au experimentat o formă de maltratare la domiciliu, arată OMS. Cu toate acestea, persoanele în vârstă se tem adesea să raporteze cazurile de maltratare familiei, prietenilor, sau autorităţilor. Acest tip de violenţă include abuzuri fizice, sexuale, psihologice, emoţionale, financiare, abandon, neglijare, precum şi atingeri ale demnităţii persoanei.
Specialiştii OMS arată că maltratarea vârstnicilor pot produce grave leziuni fizice şi pe termen lung au consecinţe psihologice.
OMS preconizează o creştere a fenomenului în cât mai multe ţări, în paralel cu îmbătrânirea populaţiei. Se estimează că populaţia de peste 60 de ani se va dubla, de la 542 milioane în 1995, la aproximativ 1,2 miliarde în 2025.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite