Majorarea, în terenul lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul nu are la dispoziţie foarte multe opţiuni în cazul în care rămâne hotărât să nu majoreze salariile dascălilor. Guvernul poate să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să

Executivul nu are la dispoziţie foarte multe opţiuni în cazul în care rămâne hotărât să nu majoreze salariile dascălilor. Guvernul poate să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să amâne termenul de aplicare a legii, poate demisiona sau poate spera ca preşedintele să trimită legea Parlamentului spre reexaminare. Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu a declarat că majorarea „nu va face decât să plonjăm într-o criză majoră”.

„Nu voi lua în calcul decât ceea ce este în folosul economiei şi al cetăţenilor României”, a spus şeful Executivului, menţionând că aplicarea majorărilor nu este în interesul pe termen lung şi mediu al României. Guvernul aşteaptă însă să vadă dacă şeful statului va promulga legea.

Ce poate face Băsescu

Preşedintele poate promulga legea, dar potrivit lui Victor Ponta, deputat PSD, o poate retrimite în Parlament spre reexaminare. De asemenea, după cum observă preşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul Sergiu Andon, Preşedinţia ar putea contesta legea salarizării profesorilor la Curtea Constituţională, circumstanţă în care ar avea nevoie de alte motive de neconstituţioanlitate, diferite de sesizarea Guvernului.

Andon precizează că Guvernul poate elabora o ordonanţă de urgenţă prin care să dispună amânarea termenului de aplicare a legii cu câteva luni. Traian Băsescu a anunţat în numărate rânduri că va promulga legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite