Vineri este ultima zi pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care nu încheie până la 15 iulie inclusiv asigurarea obligatorie a locuinţei riscă să primească amenzi de până la 500 de lei de la primari. Peste cinci milioane de români nu şi-au asigurat până în prezent locuinţele împotriva dezastrelor naturale, printr-o poliţă obligatorie sau facultativă.

Din cei peste opt milioane de proprietari din România, doar puţin peste trei milioane şi-au asigurat locuinţele împotriva dezastrelor naturale, fie că vorbim de o poliţă obligatorie sau de una facultativă. Mâine este însă termenul-limită până la care românii neasiguraţi au obligativitatea de a contracta o poliţă de asigurare a locuinţei, poliţă ce acoperă riscul împotriva inundaţiilor, cutremurelor şi alunecărilor de teren. Până în prezent, aproape 600.000 de români au încheiat poliţa obligatorie, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din numărul total de locuinţe din România.

Deşi au fost vehiculate mai multe termene, 15 ianuarie - termenul iniţial sau 6 august - când se scurg 90 de zile de la publicarea normelor de aplicare a legii, Marius Bulugea, preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), societate care emite poliţele, a ţinut să precizeze că termenul este cel dat de iniţiatorul legii, adică Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Ministerul a anunţat la finele anului trecut că termenul-limită a fost amânat de la 15 ianuarie la 15 iulie. Ce se întâmplă după această dată? Teoretic, primarii, care pe bază de user şi parolă pot verifica pe site-ul PAID care sunt proprietarii asiguraţi, pot acorda amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Practic, rămâne la latitudinea primarilor dacă îi sancţionează sau nu pe neasiguraţi şi care este cuantumul amenzii. „Primarul are la îndemână fel şi fel de măsuri, nu numai această amendă. Poate să le explice proprietarilor care sunt riscurile. Rămâne la latitudinea lui dacă amendează sau nu. Dacă reuşeşte să convingă populaţia ­să-şi încheie poliţa şi să nu dea amendă, este foarte bine", a spus Bulugea. 

Preţul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B - construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 de euro pentru casele de tip A - cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%). Pentru asistaţii sociali, aproximativ 400.000 de proprietari, primele de asigurare vor fi plătite de administraţii din bugetele locale. Astfel, aproape 6,6 milioane de euro urmează să fie plătite de administraţii asigurătorilor. Societăţile nu vor încheia poliţe pentru proprietarii locuinţelor cu risc seismic ridicat (bulină roşie). De asemenea, mai sunt excluse de la asigurare locuinţele construite după 2008 şi care nu au autorizaţie de construcţie.

Despăgubiri de maximum 20.000 de euro

Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Despăgubirile sunt plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună. Poliţele pot fi încheiate la una dintre cele 13 societăţi de asigurare din cadrul PAID pe baza actului de proprietate şi a cărţii de identitate.

Poliţa facultativă te scuteşte de cea obligatorie

Proprietarii care deţin o poliţă facultativă nu sunt obligaţi să încheie asigurarea obligatorie a locuinţei. Foarte important este ca poliţa să acopere cele trei riscuri pe care le presupune asigurarea obligatorie - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. În cazul în care primarul îl înştiinţează pe proprietar că nu are încheiată poliţa obligatorie, poate proba cu cea facultativă că este asigurat împotriva celor trei riscuri. Proprietarul care are asigurată locuinţa printr-o poliţă facultativă nu este obligat ca la expirarea ei să încheie o asigurare obligatorie şi poate opta pentru reînnoirea celei facultative. Poliţele facultative acoperă riscuri suplimentare - explozie, incendiu, furt, inundaţii produse de spargerea unei conducte şi altele.

PAID a intrat astfel în competiţie directă cu ceilalţi asigurători, iar unii dintre ei - chiar şi dintre acţionarii organizaţiei - au venit deja pe piaţă cu produse similare. „Segmenul asigurărilor facultative de locuinţe s-a dezvoltat mai accelerat începând din 2010, evoluţia fiind stimulată evident de introducerea obligativităţii de asigurare împotriva riscurilor de calamităţi naturale", a declarat Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Primăriile devin intermediari

CSA a anunţat ieri că va permite PAID să se implice direct în vânzarea poliţelor prin încheierea unor protocoale de colaborare cu primăriile sau cu asociaţiile de proprietari. „Măsura luată de Consiliul CSA este menită să contribuie la creşterea mai rapidă a numărului de locuinţe asigurate împotriva riscurilor de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, având în vedere faptul că expunerea României la calamităţile naturale este foarte ridicată", se arată într-un comunicat al instituţiei.

''Dacă primarul reuşeşte să convingă populaţia să încheie poliţa obligatorie şi să nu dea amendă, este foarte bine.''
Marius Bulugea preşedintele PAID

image

Unde închei asigurarea:

- ABC Asigurări
- Astra Asigurări
- Ardaf
- Carpatica Asig
- Certasig
- City Insurance
- Credit Europe Asigurări
- Euroins România
- Generali
- Grawe România
- Groupama România
- Platinum Asigurări
- Uniqa Asigurări

20 Este costul în euro al unei poliţe de asigurare pentru locuinţele de tip A - cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite