Mai puţini muncitori străini în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul lucrătorilor proveniţi din state non-UE este în scădere de când a început criza, arată un studiu realizat de Blocul Naţional Sindical (BNS).

Studiul “Străinii din România” a surprins un fenomen ce se manifestă nu doar în România, ci în toată lumea: reducerea fluxurilor de imigranţi. 

Dacă în 2009, autorităţile române au emis 4.300 de autorizaţii pentru lucrători străini din afara Uniunii, numărul acestora a scăzut anul trecut la numai 2.970. 

Tendinţa se menţine şi anul acesta, reiese din studiul BNS, în primele patru luni din 2011 fiind emise numai 834 de autorizaţii pentru muncitori din state terţe. Aceştia provin din China (167 de persoane), Turcia (132 de oameni), Filipine (112 de lucrători) şi Republica Moldova.

În ceea ce priveşte joburile acestora, chinezi sunt preferaţi în construcţii (zidari, dulgheri), iar filipinezele sunt foarte căutate pe post de bone. 

România nu se situează pe primele locuri în topul destinaţiilor finale ale imigranţilor aflaţi în căutarea unui job. Din statistici reiese că cei mai mulţi străini stabiliţi permanent în România nu au făcut-o pentru un loc de muncă: din aproape 60.000 de străini din state terţe prezenţi la sfârşitul lui 2010, doar aproximativ 7.000 de persoane au venit în scopuri profesionale, restul fiind căsătoriţi cu cetăţeni români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite