Craiova: Mahalaua care a devenit cartier de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Mahalaua care a devenit cartier de lux
Craiova: Mahalaua care a devenit cartier de lux

În cartierul Faţa Luncii, din Craiova, în urmă cu 40 de ani erau case dărăpănate. Ele au fost înlocuite cu palate ridicate de rromii plecaţi în străinătate. Zona Faţa Luncii este considerată drept cea mai peri­culoasă din muni­cipiul Craiova, din cauza deselor conflicte în care sunt implicaţi ţiganii.

Citeşte pe aceeaşi temă:

Craiova: Viaţa noctură din mahalaua de lux a Craiovei

Povestea cartierului Faţa Luncii a început acum 100 de ani, când primele familii de ţigani au ocupat regiunea sudică a oraşului Craiova. După întoarcerea rromilor din Transnistria, o parte s-au aşezat în această zonă, unde şi-au întemeiat familiile, izolaţi de restul oraşului. Unii preferau să facă acasă cărămizi sau să plece prin ţară, unde munceau cu ziua. Cartierul era o oglindă a sărăciei. Trăiau în mizerie şi aveau case dărăpănate.

„Nu erau ţigani cu bani la noi în Faţa Luncii. Singurii care aveau bani erau lăieţii. Aveau galbeni, făceau negoţ cu aur. Unii făceau cărămizi, alţii se ocupau cu ghicitul. Dup-aia au plecat în străinătate şi s-au întors şi mai bogaţi. Ăştia care sunt avuţi acuma au bani din camătă“, povesteşte Poiana, o ţigancă născută în Faţa Luncii.

După evenimentele din ’89, rromii din cartier au luat drumul Germaniei, Italiei, Spaniei sau Angliei, iar în câţiva ani mulţi au început construcţia impozantelor palate. Pe străzile Craiovei au apărut tot mai mulţi bolizi de lux, cu sute de cai-putere şi cu volan pe partea dreaptă. Majoritatea sunt neînmatriculate în România.

Odată cu bunăstarea au apărut şi scandalurile. Primul conflict major a avut loc în 2003, când ţiganii au pus pe jar toată poliţia. Sute de rromi au ieşit pe străzile din Bănie, înarmaţi cu furci şi topoare, supăraţi că le este interzis accesul în restaurantele şi în barurile din oraş. Atunci au declarat război grupării Frăţia, din care făcea parte şi Mihai Pârvu, zis Caiac, ucis anul trecut într-o răfuială.

Curtea spitalului, câmp de luptă

image

Una dintre vilele impozante din cartier Foto: Laurenţiu Nica



În augut 2007 au avut loc alte incidente: două grupări s-au tăiat cu săbii şi s-au împuşcat pe un bulevard din oraş, şase persoane ajungând la spital, iar la sediul Institutului de Medicină Legală din Craiova un tânăr a fost agresat de mai mulţi indivizi. În iulie 2008, două grupuri de rromi au tras mai multe focuri de armă în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. La 16 iunie 2009, unul dintre liderii grupării Frăţia, Gigi Vadik Zavera, zis Gigioc, s-a răfuit cu săbii şi cuţite cu rromii din familia Velcu, tot în curtea Spitalului de Urgenţă.

Secţie de poliţie înfiinţată special

Nici arestările recente în cazul falsificatorilor de carduri nu au ocolit cartierul, întrucât Nicolae Drivan Florin, zis Fulgerică, şi apropiaţi de ai săi au fost arestaţi de mascaţi. O maşină a Poliţiei patrulează în fiecare noapte pe străzile din cartier. Secţia de Poliţie Nr.6 a fost înfiinţată anul trecut special pentru a ţine scandalurile în frâu. În Faţa Luncii nici taximetriştii nu au curaj să intre, refuzând chiar şi solicitările din vecinătatea cartierului.

Fostul prefect al judeţului Dolj, Florin Stancu, a spus că se fac eforturi pentru integrarea rromilor în societate. „Toate aceste probleme pornesc de la mentalitate. Poate că, dacă ar fi o altă mentalitate, toţi copiii din Faţa Luncii ar fi daţi la şcoală. Încercăm să-i integrăm pe rromi, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean vrea să-i apropie pe aceştia de şcoală“, a spus Stancu. La şcoala 13 din cartier învaţă peste 600 de copii de etnie rromă.

Întâlniri între poliţişti şi rromi

image

Case luminate de zeci de becuri



Poliţiştii au luat măsuri speciale pentru acest cartier. „Se acţionează zilnic cu patrule de poliţie pentru a identifica din timp anumite stări conflictuale şi a preveni izbucnirea unor scandaluri. Se asigură un iluminat foarte bun în zonă pentru a spori siguranţa locuitorilor din zonă, iar conducerea IJP are întâlniri regulate cu reprezentanţii rromilor din cartier“, a declarat Adrian Căpraru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite