Mafia celulelor stem: negociere ca la piaţă cu spitalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Mai multe persoane au pus la cale, fără autorizaţie, o afacere cu ceea ce specialiştii numesc tratamentul viitorului: celulele stem. Peste 20 de femei s-au trezit că le-au fost recoltate celule stem, însă firma care se voia ca fiind revoluţionară în domeniu nu avea autorizaţie de funcţionare.

„Mă ofer mamă-surogat pentru 15.000 de euro. Negociabil“. Vezi aici o nouă oportunitate de afaceri în Iaşi

Patru persoane au fost trimise in judecată de procurorii DIICOT, acestea fiind acuzate că au recoltat celule stem pe care ulterior le trimiteau spre păstrare la o clinică din Madrid (Spania) de la mai multe paciente, însă fără a avea autorizare specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant (ANT).
Celulele stem din cordonul ombilical pot fi folosite pentru posibila tratare a copilului sau a părinţilor şi fraţilor acestuia, fiind foarte folositoare şi în posibila tratare a cancerului. Specialiştii susţin că peste 70 de boli grave pot fi tratate prin folosirea celulelor stem.

Beneficii substanţiale

Potrivit anchetatorilor, Gabriel Anastase, director al SC Epsilon SRL, societate funcţionând sub denumirea de Stem Safe Epsilon - Bancă de Celule Stem, a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu Constantin Preda, Maria Panduru şi Nicoleta Liseanu, având drept scop prelevarea de celule stem pentru transplant, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale.

În perioada aprilie - septembrie 2010, ei au distribuit pliante în spitale şi clinici din Bucureşti, din Călăraşi şi din Târgovişte şi prin intermediul internetului, apoi au încheiat contracte cu 22 de persoane interesate, în vederea recoltării de celule stem şi le-au pus la dispoziţie kit-urile de recoltare a materialului biologic, pentru care acestea au plătit sume de bani cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei.

Depozitate în Spania

Celulele stem erau recoltate de la paciente la naştere, fiind ulterior transportate, prin intermediul unei firme de curierat, în Madrid, Spania, pentru păstrare la o clinică de profil. Medicii audiaţi au declarat că nu ştiau că firma Stem Safe Epsilon nu deţine autorizaţie de la Agenţia Naţională de Transplant.

Tratarea unor boli grave

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical al nou-născutului a devenit un serviciu medical tot mai solicitat de proaspeţii părinţi. Celulele stem se folosesc în afecţiuni ale inimii, ficatului, pancreasului, sistemului nervos, oaselor, cartilajiilor şi tegumentului, fiind considerate tratamentele viitorului.

„Voi daţi la medic bani, da' mie nu-mi iese nimic, în spital"

25 august 2010

Gabriel Anastase îi explică lui Constantin Preda cum a încercat să se înţeleagă cu managerul de la Maternitatea Polizu pentru a recolta celule stem.

Gabriel Anastase: Neaţa' mă, ce faci?
Constantin Preda: Ă... Bine, domnu' Gabi, tu?
G.A.: Uite... am fost la o negociere, cu Spitalu' ,,Polizu"...
C.P.: Îhm...
G.A.: Şi mă duc la Târgovişte, să iau o probă.
C.P.:  Îhm.
G.A.: Am luat aseară două probe, una din „Euro Clinic", şi alta, din ,,Filantropia".
C.P.: Îhm.
G.A.: Şi să vină transportatoru', să le ridice.
C.P.: Păi da mă, tu... tu cum ai făcut contractu'... cu transportatoru' ăsta?
G.A.: Omule! Până nu am autorizaţie de la A.N.T., ... sunt mai... aşa... sunt mai prudent.(...) Da, da... Cu  „Polizu", s-ar putea să fac o chestie, o să pun taxă pe spital. Cine naşte în ,,Polizu", să-mi plătească mai mult, cu vreo' cinci milioane.
P.C.: Pentru?
G.A.: Manageru' de-acolo, mi-a zis: ,,Domne', io... nu mai intră nimeni în spital, din celulele stem, nimeni, cu recoltare, pentru că ei recoltează pe patu' meu, pe ustensilele mele, pe medicu' pe care-l plătesc eu, pe nu ştiu ce. Voi daţi la medic bani, da' mie nu-mi iese nimic, în spital. Şi io n-am cum să-mi fac spitalul, să mi-l ţin, să... Vreau 20% din valoarea contractului.
C.P.: E, p... mea!
A.G.: (neinteligibil)...
C.P.: N-are cum.
G.A.: E mult. E, stai puţin, e mult. Şi zic: ,,Noi luăm pe recoltare 3.600 de lei, am băgat şi io. Nu mai bag procesarea.
C.P.: Normal, da.
G.A.: Zic... aşa... 20%, din chestia asta, am făcut io... Zice: „Vă dau calculatoru' meu." „Lăsaţi că am io." Ă... Zic: ,,20%, 7... „Înseamnă 720, zice." ,,E mult! Pentru că acuma, sincer să vorbim, ca de la manager la manager, mie cam atâta îmi rămâne în contract. Başca că trebuie să plătesc transport, trebuie să plătesc chirii, am salarii, şi alea, alea."  Şi... asta e. Adică... e mult. Zice : „Domne', nu accept."
C.P.: Asta e.
G.A.: Să mă asigur, singura chestie..." ,,Păi da', ştiţi, şi noi majorăm preţu', tragem pe clienţi, trageţi şi voi pe clienţi! Majoraţi şi voi preţu'." „Deci, noi suntem şi la-nceput, după aia, dacă majorăm şi preţu', ce-am făcut? Nu câştig nimic, nici io, nici dumneata." Implicit. Şi zic: ,,Bun, mă gândesc..." Zice: „Mai ai timp până luni."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite