Mădălina Putinei Mihai : „Îmi place să învăţ şi cred foarte mult în performanţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mădălina Putinei Mihai : „Îmi place să învăţ şi cred foarte mult în performanţă“
Mădălina Putinei Mihai : „Îmi place să învăţ şi cred foarte mult în performanţă“

Mădălina Putinei Mihai, 24 de ani, visează la o viaţă profesională de nota 10 în domeniul magistraturii. De un an este preparator universitar. În scurt timp va pune punct masteratului şi va merge mai departe cu doctoratul pe care-l va urma cu bursă.

O discuţie cu Mădălina Putinei Mihai, 24 de ani, te eliberează de orice prejudecată legată de şcoala de provincie.

De altfel, toate reuşitele de până acum le pune pe seama multora dintre dascălii pentru care a învăţa înseamnă a gândi. În octombrie anul trecut devenea la rândul ei cadru didactic.

Primea ore de Procedură Penală la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova. Aceeaşi pe care a urmat-o şi despre care spune că a făcut-o să înţeleagă ce înseamnă perspectivă internaţională în învăţământ.

„Drepturile omului mă fascinează“

Cât a fost studentă, a avut bursă de merit şi 10 pe linie, cu o singură excepţie, o notă 8, la Drept Roman, în anul întâi. Nu vede nimic neobişnuit în asta şi nici nu crede că notele sunt semnificative.

Mărturisirea a făcut-o la insistenţele noastre. De când s-a întâlnit cu Constituţionalul n-a regretat o zi că a făcut facultatea la Craiova. I-a plăcut şi fără ezitare a ales să urmeze masterul „Drepturile omului“ tot aici. A fost cu noroc.

„Am primit o bursă de trei luni în Franţa, la Dijon, unde am avut acces la toate bibliotecile lor, mult mai dotate şi actualizate“, spune Mădălina, care urmează deja un doctorat, pentru care a primit o bursă prin fonduri structurale, în domeniul Teoriei generale a Dreptului.

Muncă, ambiţie şi profesori inteligenţi

Disertaţia la master, pe care o va prezenta în scurt timp, analizează influenţele politicii penale asupra libertăţii individuale. Este convinsă că a ajuns în acest punct datorită atitudinii pozitive faţă de învăţat, care anulează senzaţia de povară, dar şi datorită ambiţiei.

„Am muncit întotdeauna cu seriozitate şi am făcut cu simţ de răspundere tot ce a ţinut de mine. M-a ajutat şi ambiţia, care, de altfel, mă şi caracterizează“, afirmă tânăra. Se consideră norocoasă pentru că a încăput pe mâna unor profesori care îşi împing studenţi spre performanţă.

Aşa a ajuns să aibă participări la concursuri naţionale de Drept Penal sau să bifeze un schimb de experienţă printr-un seminar susţinut la Facultatea de Drept din Fribourg – Elveţia, unde a vrut să afle cum se văd infracţiunile contra patrimoniului din perspectiva Codului Penal elveţian.

image

Am muncit întotdeauna cu seriozitate şi am făcut cu simţ de răspundere tot ce a ţinut de mine.

image


Mădălina Putinei Mihai
studentă

image

Cărţile de Drept pot părea greoaie şi plicticoase dacă încerci să le înveţi pe dinafară. Dacă le înţelegi, te fascinează.

image


Mădălina Putinei Mihai
studentă

Admiraţie pentru magistraţi

Mădălina Putinei Mihai îi admiră pe avocaţi şi pe magistraţi deopotrivă.  „Profesia e viaţa unui avocat. Şi ca judecător cred că iei profesia cu tine acasă, dacă o practici aşa cum se cuvine“, mărturiseşte Mădălina.

Este tentată şi de avocatură. Nu neapărat în România. Şi-ar dori Germania, pentru că îi plac pragmatismul şi profunzimea oamenilor. Dar o ia uşor. Treaptă cu treaptă. Ca să devină un profesionist de nota 10. Între timp continuă munca de cercetare, se mobilizează pentru încă o bursă şi lucrează serios pentru doctorat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite