FOTOGALERIE Macedonenii au câştigat Balcaniada de Prim Ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipaje din cinci capitale ale ţărilor sud-est europene au trecut prin cinci accidente simulate pentru a-şi demonstra priceperea şi viteza de reacţie.

Echipe ale Crucii Roşii din Belgrad (Serbia), Sarajevo (Bosnia - Herţegovina), Skopje (Macedonia), Tirana (Albania) şi din Bucureşti au concurat ieri la Universitatea de Agronomie din Capitală la Balcaniada de Prim Ajutor. Competiţia a fost câştigată de echipa Macedoniei, urmată de Bosnia – Herţegovina, Serbia şi Albania, ţara – gazdă (România) fiind în afara concursului.

image


Concursul a măsurat viteza de reacţie, coordonarea întregii echipe la locul unui dezastru şi cunoştinţele în domeniu ale fiecăruia dintre membri, dat fiind că toţi aveau alte meserii/pregătiri decât cele medicale.
Daniel moare de două ori
Cele cinci echipaje au avut de trecut prin cinci probe, pe care trebuiau să le „rezolve” în 10 minute. Prima dintre ele era o altercaţie într-un bar, unde cazul cel mai dificil era jucat de Ştefan Nedelcea (17 ani), voluntar al Crucii Roşii din Bucureşti, care i-a întâmpinat pe salvatori cu un ciob de sticlă, înfipt măestru în braţ cu ajutorul unui mulaj. A urmat proba unor accidente în lanţ: un tânăr care strângea frunzele de pe acoperişul casei sale a alunecat, a căzut şi s-a lovit la bazin, prietenul său l-a văzut şi s-a tăiat grav la braţ din greşeală, o altă tânără s-a ars cu cafeaua când i-a văzut loviţi pe cei doi, iar o a patra persoană a leşinat după ce a făcut o criză de isterie la locul dezastrului. Această probă a fost una care le-a dat mari bătăi de cap participanţilor, pentru că Daniel Predescu, „tânărul cu braţul tăiat”, face stop cardiac dacă nu i se opreşte hemoragia la timp. El trebuie apoi resuscitat, însă două echipaje au ratat salvarea sa, astfel că Daniel a trebuit să „moară” de două ori în timpul probelor.
Şoferul face infarct după accident
Într-o altă probă echipele au fost confruntate cu un accident între un biciclist şi un tânăr pe role, în care una dintre „victime”, jucată de voluntarul Sergiu Anton, a trebuit să rămână inconştientă de fiecare dată, pentru a testa priceperea salvatorilor. Într-a patra încercare, cele cinci echipaje au trebuit să rezolve un accident multiplu, acela în care şoferul unui autobuz , interpretat de Angel Enache (17 ani), a lovit cu maşina trei tinere aflate pe trotuar. El le-a rezervat şi o surpriză salvatorilor, pentru că, de fiecare dată, el însuşi devine a patra victimă, după ce face infarct la locul accidentului. A patra probă este un accident care se petrece pe un teren de fotbal, în timpul unui fault.
Voluntarii au trecut deseori prin experienţe similare
Primul ajutor de bază este acea intervenţie pe care o poate face orice persoană fără echipament medical special, cum ar fi tărgi, defibrilator, ne-a explicat Irina Berechet, coordonatorul programului „Prim Ajutor” al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România. „Sunt cele 10 minute în care tu trebuie să stabilizezi o victimă până vine ambulanţa sau orice alt serviciu de urgenţă. De aceea se lucrează în echipă, pentru că liderul ţine legătura cu toţi membrii echipajului, ca să capete cât mai multe informaţii pentru a le transmite serviciului de urgenţă. O echipă are nevoie cam de un an pentru a fi bine sudată. Cei care se înscriu ca voluntari ai Crucii Roşii o fac, de cele mai multe oi, din nevoia de a ajuta pe cineva, de a salva o viaţă. Deseori au trecut prin experienţe personale în care n-au ştiut cum să acţioneze”, a declarat Irina Berechet.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite