Ce proiecte au de continuat noii miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noii miniştri ai Finanţelor şi Muncii nu sunt singurii care au primit moştenire de la predecesorii lor proiecte controversate, discutate deja de Executiv. Premierul Emil Boc a avut în ultimele două zile mai multe întrevederi cu noii membri ai Cabinetului pentru a le transmite directive clare.


- Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, va trebui să rezolve haosul legislativ creat de modificarea Codului Fiscal pentru lărgirea bazei de impozitare. El a moştenit şi măsurile privind combaterea evaziunii fiscale, aprobate deja de Guvern, dar pe care va trebui să le pună în aplicare. Piatra de încercare a astuia va fi însă redactarea proiectului de buget pe 2011, început deja de Sebastian Vlădescu, în contextul în care unii reprezenţanţi ai UDMR au anunţat că se gândesc la retragerea din Coaliţie dacă acest proiect nu va arăta o revenire economică. Ialomiţianu va trebui să negocieze cu reprezentanţii FMI, pentru ca împrumutul solicitat de România să ajungă la buget în termenii stabiliţi pe vremea lui Vlădescu.

- Ioan-Nelu Botiş, ministrul Muncii, a primit moştenire de la Şeitan o serie de norme de aplicare confuze a unor acte normative. Botiş va trebui să clarifice prevederile privind stagiul de cotizare în cazul celor plătiţi pe drepturi de autor. El este pus în situaţia de a continua negocierile cu sindicatele pentru o nouă lege a salarizării unitare, dar şi pentru o serie de modificări la Codul Muncii.

- Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, a primit de la Mihai Dumitru o situaţie slabă a absorbţiei fondurilor europene, dar şi probleme privind plăţile directe pe suprafaţa agricolă. Noul şef de la Agricultură a spus că va solicita mai multă transparenţă la nivel teritorial. Tabără va trebui să gestioneze şi situaţia subvenţiilor eliminate, o soluţie avansată de acesta fiind acordarea unor plăţi compensatorii.

- Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, va trebui să facă faţă criticilor venite din mai multe părţi privind proasta gestionare a fondurilor europene, la nivelul instituţiei. Boagiu va trebui să continue restructurările la CFR şi să demareze reorganizarea altor companii din subordinea Ministerului. O altă problemă la nivelul instituţiei este stadiul lucrărilor de infrastructură.

- Ion Ariton, ministrul Economiei a primit moştenire de la Adriean Videanu proiectul înfiinţării celor două companii energetice, Electra şi Hidroenergetica. Videanu a declarat că regretă faptul că nu a reuşit finalizarea acestor proiecte în timpul mandatului său. Noul deţinător al portofoliului va trebui să continue şi procedurile de vânzare la bursă a unei părţi din acţiunile minoritare deţinute de stat la companiile OMV Petrom, Transelectrica , Transgaz şi Romgaz, proces aprobat deja de Executiv. Decizia a iscat reacţii negative în cadul PDL. Vicepreşedintele PDL Cezar Preda i-a reproşat lui Videanu că vrea să vândă „pe nimic" 10% din portofoliul de acţiuni pe care statul român le mai deţine la Petrom.

- Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor va trebui să pună la punct până la 25 septembrie sistemul prin care contribuabilii îşi pot depune declaraţiile şi îşi pot plăti contribuţiile online. El a moştenit de la Gabriel Sandu şi proiectul portalului eRomânia, un obiectiv criticat de presă pentru suma mare necesară punerii în aplicare. Noul ministru a primit sarcină de la preşedintele Traian Băsescu, încă de la depunerea jurământului, să unifice sistemele de comunicaţii de la nivelul instituţiilor publice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite